Mádl Ferenc szerint alkotmánysértő a Mécs-bizottság működése

Jó szándékának elismerése mellett is alkotmánysértőnek tartom az 1990 óta hivatalba lépett kormányok tagjainak állambiztonsági múltjával foglalkozó parlamenti bizottság működését, amit államfőként nem legitimálhatok, ezért sem elutasító, sem beleegyező nyilatkozatot nem teszek azzal kapcsolatban, hogyan kezelje jelentésének rám vonatkozó részét a testület - jelentette ki az MTI érdeklődésére Mádl Ferenc azután, hogy pénteken újabb politikusok járultak hozzá adataik közléséhez.

    Az államfő álláspontja szerint az alkotmány értelmében az Országgyűlés határozattal csak önmagát kötelezheti, állampolgárokra kötelező normát azonban csak törvényben állapíthat meg. - Az átvilágításról van hatályos törvény, amelyet nem lehet parlamenti határozattal pótolni - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

    Mádl Ferenc kijelentette: soha nem volt tagja egyetlen pártnak, és semmilyen formában nem működött együtt az állambiztonsági szervekkel. Az államfő leszögezte, hogy egyik ügyosztálynak sem végzett semmilyen tevékenységet, nem írt alá nyilatkozatot, és nem írt jelentéseket.

    A köztársasági elnök elmondta, hogy egyetért a múltat érintő vizsgálat szükségességével. Kijelentette: tiszta lelkiismerettel áll az őt érintő vizsgálat elé, de köztársasági elnökként kötelessége figyelmeztetni az alkotmányosság betartására. - A múlt tisztázása nem történhet alkotmányellenesen, nem vezethet a jogállamiság elveinek sérelméhez - hangsúlyozta az államfő.

    Mádl Ferenc célszerűnek és szükségesnek tartja, hogy az Országgyűlés mielőbb megteremtse a vizsgálat törvényes feltételeit. - Ha ez megtörténik, elsőként járulok hozzá ahhoz, hogy a vizsgálat rám vonatkozó része nyilvánosságra kerüljön - jelentette ki az MTI-nek a köztársasági elnök.

MTI

Vissza a kezdőlapra