A Fidesz szerint eredményes és elszalasztott lehetőség volt a MÁÉRT tanácskozása
A Fidesz eredményesnek, ugyanakkor elszalasztott lehetőségnek ítéli a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) 5. tanácskozását, mert "nem derült ki, hogy a státustörvényt miként kívánják módosítani, és konkrétumok nélkül lebegtették az Orbán-Nastase megállapodás felülvizsgálatát".

   Áder János frakcióvezető, ügyvezető alelnök a párt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Máért kiváló lehetőséget kínált volna arra, hogy az MSZP önbírálatot gyakoroljon, amiért az év elején alaptalanul riogatta a magyar közvéleményt az Orbán-Nastase megállapodás kapcsán több millió román munkavállaló érkezésével.

    Áder János emlékeztetett arra, hogy Keller László szocialista honatya annak idején 23 millió román munkavállaló "Magyarországra özönlését prognosztizálta", és Kovács László, az MSZP elnöke is azt állította, hogy 1 millió magyar alkalmi munkavállaló elől veszik majd el a határon túliak a lehetőséget.

    A politikus a legújabb foglalkoztatási adatokból idézve leszögezte, hogy magyarigazolvánnyal eddig mindössze 134 fő érkezett Magyarországra dolgozni, és a meghatározott 81 ezer fős külföldi munkavállalói kvótának is csak a fele betöltött jelenleg. Megfogalmazása szerint az MSZP riogatásának nem kis szerepe volt abban, hogy a szoros választási küzdelmet a szocialisták nyerték, célfotóval.

    Németh Zsolt Fidesz-alelnök a Máért szerdai ülése kapcsán elégedetlenségét fejezte ki a tanácskozás résztvevőinek összetétele miatt. Mint kifejtette, pontosan szabályozott, hogy a tárgyalásra mely szervezetek kaphatnak meghívást. Álláspontja alapján, ha az értekezletre nem a szabályoknak megfelelő szervezetek kapnak meghívót, az veszélyeztetheti a grémium működőképességét és erősítheti a határon túli magyar szervezetek között "amúgy is meglévő széthúzást".

    Az Orbán-Nastase megállapodás felülvizsgálatának "lebegtetésével" kapcsolatban a politikus azt mondta, hogy a bizonytalanság nehéz helyzetbe hozhatja a román kormányfőt a román belpolitikában, és lovat adhat a szomszédos ország nacionalista erői alá.

MTI
Vissza a kezdőlapra