Magyar gimnázium Máramarosszigeten

Hétfőn, a romániai tanévnyitás napján magyar állami segítséggel új, önálló magyar középiskola kezdte meg működését Máramarosszigeten.

    Az 1960-ban megszűnt máramarosszigeti magyar középiskola helyett most megnyílt új tanintézményben, a Löwey Klára nevét viselő új, önálló magyar líceumban 278 helybeli és környékbeli I-XII. osztályos tanuló kezdte meg a tanévet.

    Az iskolaavatáson részt vett és beszédet mondott Markó Béla, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség szövetségi elnöke és Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke is.

    Markó Béla az eseményről az MTI-nek adott nyilatkozatában kijelentette: nagyon örülne, ha minden évben meg tudnának nyitni valahol Erdélyben egy újabb magyar középiskolát. Ez az utóbbi két évben sikerült, hiszen tavaly ilyenkor Aradon kezdte meg működését a Csiky Gergely Líceum, most pedig Máramarosszigeten indul új magyar középiskola. Ez nagyon sok munkába került, az RMDSZ helyi szervezetei és parlamenti képviselői nagyon sokat tettek ennek érdekében. Ez az iskolaindítás egyik fontos témája volt az RMDSZ és a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) közti együttműködésnek és tárgyalásoknak is.

     Az RMDSZ szövetségi elnöke rámutatott: elég hosszú folyamat volt az engedélyeztetés, majd az épület megszerzése. Ezt a városi önkormányzat vásárolta meg a megyei erdészeti hivataltól. Az épületszerzéshez megfelelő jó viszonyt kellett kialakítani a városi önkormányzaton belül.

    Az iskola létrehozásához a magyar kormány jelentősebb gyorssegélyt nyújtott a Határon Túli Magyarok Hivatalán keresztül. De további támogatást várunk, mert az új iskolát működtetni már lehet ugyan, de még nincs felszerelve - mondta Markó Béla.

    Bálint-Pataki József, a HTMH elnöke beszédében nagy örömmel üdvözölte az iskolanyitás- és avatás ünnepét. A kisebbségi sors szülte "lehet, nem lehet", illetőleg "lehet, mert kell" fordulatokra emlékeztetve a közös cselekvés, a közös ünneplés szükségességét hangsúlyozta.

    Szükség van ünnepekre is egy kisebbségi közösség életében. Tavaly Aradon volt részünk egy ilyen ünnepben, most Máramarosszigeten - nyilatkozta az MTI-nek az iskolaavatás után Bálint-Pataki József. - Az, hogy itt, ebben a térségben, ahol 42 évvel ezelőtt megszűnt a város magyar középiskolája, most új, önálló magyar tanintézet kezdte meg működését, olyan előre mutató esemény, amelytől minden magyarnak emelkedhet a lelke, függetlenül attól, hogy hol él. Ez a mostani ünnep egy nagy összefogásnak az eredménye. Az emberek a határon belül és a határon túl össze tudtak fogni az iskola létrehívása érdekében. A magunk lehetőségei szerint mi is hozzájárultunk anyagilag ennek az iskolának a létrehozásához, de ez tulajdonképpen elsősorban az emberi akarásnak és összefogásnak nagyon szép példája. A magunk részéről a jövőben is segíteni szeretnénk. Hiszen egy dolog valamit beindítani, még ha nem is túl könnyű létrehozni, de megtartani talán még nehezebb. Ezért ahhoz, hogy ennek a térségnek az egyetlen magyar középiskolája nyugodtan és biztonságosan fejlődhessen, további anyagi és szakmai segítségre van szükség. Valamennyiünk segítőkészségét élesztheti és táplálhatja annak tudata, hogy íme, lehet, mert érdemes. Olyasmiért is például, hogy az idén Máramarosszigeten több mint kétszer annyi elsőosztályos magyar gyermek tanul anyanyelvén, mint tavaly.

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra