Magyar Professzorok III. Világtalálkozója

Várhatóan mintegy 180 professzor vesz részt a világ 14 országából a Magyar Professzorok III. Világtalálkozóján, amely pénteken kezdődik meg a romániai Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen - hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

    A háromnapos világtalálkozót - amelyet először tartanak a határon túl - az 1998-ban alakult Magyar Professzorok Világtanácsa rendezi a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tudományos Testületének közreműködésével.

    Kecskés Mihály, a világtanács elnöke elmondta, hogy a tanácskozáson egyebek mellett az anyanyelvről, a tudományos továbbképzésről, a nemzetközi kapcsolatokról, valamint a Partiumi Keresztény Egyetemen zajló oktatásról lesz szó.

    A szervezet vezetője szerint a nagyváradi egyetemen célszerű lenne bevezetni az úgynevezett visiting professzori rendszert, amelynek keretében a különböző szakemberek vendégelőadóként egy-egy hétig tartanának órákat.

    Kecskés Mihály jelezte, hogy a rendezvény keretében a Magyar Professzorok Világtanácsa együttműködési megállapodást ír alá az egyetemmel. Elmondta azt is, hogy a plenáris előadások és a munkabizottsági ülések tapasztalatai nyomán a világtalálkozó résztvevői ajánlásokat fogalmaznak meg Mádl Ferenc köztársasági elnök, a magyar kormány, valamint az MTA, az egyetemek és a kutatóhelyek számára.

    Szavai szerint a találkozó legfőbb célja a magyar felsőoktatás és a tudományos kutatás fejlesztése, a keresztény egyetem segítése, valamint a világ különböző tájain élő magyar professzorok közötti kapcsolattartás előmozdítása.

    A világtanács elnöke utalt arra, hogy adataik szerint Magyarországon több mint kétezer, a világ többi részén pedig további mintegy ezer magyar professzort tartanak számon. Tájékoztatása szerint a világtanácsnak napjainkban 24 országban több mint 650 tagja van.

    A szervezet kétévente tart világtalálkozót, az elsőt 1998-ban Budapesten, az azt követőt pedig Balatonföldváron rendezték meg.

MTI

Vissza a kezdőlapra