A Mécs-bizottság politikai megrendelést hajt végre

A Fidesz álláspontja szerint az Országgyűlés elnökének rendet kellene tennie a volt és jelenlegi kormánytagok múltját vizsgáló parlamenti bizottság háza táján, mert a Mécs Imre (SZDSZ) vezette testület manipulatív módon szivárogtat ki információkat, ezzel "tisztességes, becsületes emberek méltóságát tiporja sárba".

    Kövér László, a Fidesz alelnöke, választmányi elnöke a párt pénteki sajtótájékoztatóján a bizottságot Mécs Imre és Tóth Károly (MSZP) politikai ámokfutásának minősítette, akik szerinte politikai megrendelést hajtanak végre.

    A Fidesz alelnöke azt mondta: információi vannak arról, hogy jelenleg két olyan kormánytag is van, akik a Mécs-bizottság kategóriái szerint érintettek lehetnek.

    Érdekesnek ítélte, hogy az egyik szabad demokrata kormánytag iratait még 1995-ben kivették a Belügyminisztérium irattárából és azóta sem kerültek elő ezek a dokumentumok.

    Várhegyi Attila pártigazgató szerint Mécs Imre és Tóth Károly a politikai megrendelés teljesítésével el akarja terelni a figyelmet Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjáról. Hangsúlyozta, hogy "a manipulatív módon kiszivárogtatott" információkról több esetben is kiderült - például Nógrádi László és Kádár Béla esetében - hogy alaptalanok voltak.

    Várhegyi Attila szerint az Országgyűlés elnökének figyelembe kell vennie a bizottság működésére vonatkozó azon megállapításokat, amelyeket a testület ellenzéki tagjai, az adatvédelmi biztos és a köztársasági elnök fogalmazott meg.

    Kövér László álláspontja szerint a Mécs-bizottság de jure létezik, de facto azonban nem, hiszen időről-időre a napirendjét sem képes elfogadni. A cinizmus csimborasszójának és egyben hányingert keltőnek is nevezte Tóth Károly azon állítását: őket a tények vezérlik és méltóságukat jelzi, hogy egy emberi beszélgetés során tisztáztak az érintettség vádja alól egy ellenzéki képviselőt. - Tóth Károly és Mécs Imre az illetéktelen és szelektív kiszivárogtatásokkal besároznak embereket, majd azzal dicsekszenek, hogy ők mosták tisztára Nógrádi Lászlót - szögezte le. Sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar sajtó egy része cinkos együttműködést tanúsított ezzel a "piszkos játékkal". Ennek legkirívóbb példájaként a Magyar Hírlapot jelölte meg, amely címlapján közölte az érintettnek véltek fényképeit, közöttük az elhunyt Rabár Ferencét.

    Kövér László szerint az, hogy az SZDSZ-es kormánytag iratanyagát 1995-ben kivették a BM irattárából, jól mutatja, hogy a dokumentumokkal való manipuláció nem 2002 után kezdődött. Meggyőződése szerint a Horn-kormány idején a BM-ben működő iratfeltáró bizottság ténykedésével kapcsolatban Kuncze Gábor akkori belügyminiszternek és Gyekiczki András kabinetfőnöknek elszámolnivalója van. Kövér László kezdeményezni fogja meghallgatásukat a nemzetbiztonsági bizottság előtt. Mint mondta, ha a meghallgatás nem realizálódik, az is lehet, hogy a Fidesz az ügyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. A politikus választ vár arra: véletlen-e, hogy eddig az SZDSZ az egyetlen párt, amely érintetlenségével tüntethet.

    Kövér László kitért arra, hogy - amint elmondása szerint a Rubicon című folyóiratban is megjelent - Csehák Judit egészségügyi miniszter 1986-ban tagja volt egy olyan operatív bizottságnak, amelynek az ellenzéki, ellenséges erőkkel szembeni fellépés megtervezése volt a feladata. - Ilyen típusú titkokról szeretnénk mi fellebbenteni a fátylat - szögezte le. Hozzáfűzte, hogy a múlt lehet közös, de a felelősség nem.

    Kérdésre válaszolva Boros Imre és Járai Zsigmond az Orbán-kabinet minisztereinek titkosszolgálati érintettsége kapcsán azt mondta: a Fidesznek a múlt feltárása érdekében áll. Hangsúlyozta, hogy mindenkinek egyénre szabott felelőssége van.

MTI

Vissza a kezdőlapra