Levél Mécs Imrének, az SZDSZ képviselőjének
Kedves Imre!

Tudom, hogy nagy aggodalommal tölt el téged az ország úgynevezett kettészakítottsága. Ezt te, mint a baloldali politikusok általában mesterségesnek tartod. Engedd meg, hogy a július 3-án adott nyilatkozataid fényében rávilágítsak arra, hogy valóban két egymástól távolálló táborban vagyunk. Ám a távolság köztünk olyan nagy, hogy az semmiképp nem jöhetett létre mesterségesen, azaz egyes politikusok akaratából. Azt mondtad, hogy Pokorni Zoltán túlreagálta édesapja beszervezettségét. Ebben még van is egy kis igazság, hiszen maga Pokorni elnök úr is azt mondta: sem erkölcsi, sem politikai okok nem kényszerítik a lemondásra. Mégsem használnám a túlreagálás szót. Ezt ugyanis csak azok engedik meg maguknak, akik nem értik, hogy a lemondás - bár nem kényszerű - de a közösség iránti felelősségtől vezettetve, szükségszerű volt. Tragikus az, hogy ti a túloldalon nem értitek meg, a jó vezető tiszta szívvel és felelősséggel akarja végezni a munkáját, s ha ebben bármi akadályozza, szükségképpen visszalép.

Pokorni Zoltán elmondta, eddig nem, de jelenleg komoly indulatot érez a besúgókra épített korábbi politikai hatalom iránt, és indulatból nem szabad politizálni. Fájdalmas számomra, hogy nem veszitek észre, ebben irántatok is érzett felelősség nyilvánul meg. Gondolom, nem képzeled, hogy az általad elmondottakat mi adtuk a szádba. Így azt is be kell látnod, hogy meg nem értve a világos szavakat, magad határolódsz el a mögötte lévő értékektől. Amikor kijelented, hogy nem érted, nem is tartod őszintének a lemondást, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszed az értelmes párbeszédet.

Van még egy dolog, amiről szót kell ejteni. Azt is mondtad, hogy az SZDSZ elhatárolódott Medgyessy Pétertől, így a kormányfői poszton való megmaradása az MSZP felelőssége. Ez nem igaz. Tény, hogy Medgyessy kijelentette, ha bármelyik frakció bizalmát elveszti, önként visszalép. Tény, hogy az SZDSZ frakció 17 tagja, azaz 85 százaléka megvonta tőle a bizalmat. De az is tény, hogy ahelyett, hogy lemondott volna, nem egész 24 óra alatt megdolgoztatta az SZDSZ frakciót, így a korábban őt támogató 15 százalék 55-re, azaz 11 főre emelkedett. Medgyessy megszegte szavát. Valaha ismert fogalom volt a tiszti becsület. Úgy látszik ennek nem létezik szigorúan titkos tiszti változata. De ti sem takarózhattok azzal, hogy a katasztrofális választási vereségetek után, nem tudtok bizalmatlansági indítványt beadni. Hamis a választási akaratra való hivatkozás is. Azt mondod: a választók nem személyre, hanem programra szavaztak. Lehet. De semmi akadálya nincs a program folytatásának, ha Medgyessy helyett valaki más (Kovács, Szili, Juhász, Kuncze) áll a kormányrúdhoz.

Amikor Willi Brandt lemondott, sokan mondták, hogy nem kellett volna. Ám aligha akadt olyan német szabaddemokrata, aki e lépés őszinteségében mert volna kételkedni. Elfogadom, hogy nem érted Pokorni lépését. Ám ekkor nem nyilatkoznod, hanem gondolkodnod kellett volna.

A kemény szavak ellenére a párbeszéd reményében köszönt:

Surján László
Vissza a kezdőlapra