Medgyessy-bizottság: ellenzéki összegzés

Balogh László szerint Medgyessy Péter alkotmánysértést követett el, mert a bizottság újbóli megidézésére nem jelent meg a testület előtt, s ezzel akadályozta annak munkáját.

    A miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság MDF-es elnöke a testület ellenzéki tagjainak pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Medgyessy Péter nem válaszolt minden kérdésre a bizottság előtt, ezért hívták meg újra, de a kormányfő nem jelent meg, így alkotmánysértést követett el.

    Balogh László elmondta: a bizottság ellenzéki tagjai komolyan vették feladatukat, több alkalommal is kísérletet tettek a testület munkáját összegző kompromisszumos jelentés elkészítésére, de ezt a szocialisták megakadályozták. Hozzátette: az ellenzék nem vállal felelősséget azért, mert nem készült el a jelentés. Ismertetése szerint a kormányoldal azt a javaslatát is elutasította, amelyben a közös álláspont mellett az eltérő vélemények külön pontban jelentek volna meg, és azt az indítványát sem fogadta el, amely az egyetértő részek mellett minden frakció véleményét csatolta volna.

    Balogh László úgy vélte, azzal, hogy Toller László, a bizottság szocialista alelnöke bejelentette, az MSZP javaslatát önálló képviselői indítványként nyújtják be, bebizonyosodott, hogy a testület szocialista tagjai nem akartak bizottsági jelentést. Az MDF-es politikus példátlannak nevezte, hogy az MSZP javaslatát "a miniszterelnök közvetlen munkatársai készítették el".

    Kérdésre válaszolva kifejtette: a különböző dokumentumok ismeretének fényében döntik majd el, hogy saját javaslatukat is benyújtják-e önálló képviselői indítványként. Jelezte: számos, általa kért dokumentumot nem kapott meg a bizottság, sok esetben a titokgazdák megtagadták a hozzáférést.

    Simicskó István, a bizottság egyik fideszes tagja szerint Magyarország megítélését hátrányosan érinti a miniszterelnök titkosszolgálati múltja, és ezért azokat terheli a felelősség, akik eltitkolták Medgyessy Péter szt-tiszti tevékenységét. Mint mondta, elsősorban azok az MSZP-s politikusok a felelősek, akik ezt az ügyet kirobbantották, hiszen tudható, hogy Medgyessy Péter a múltjáról már 2001 májusában tájékoztatta a párt vezetőségét. - Medgyessy Péter múltját nem sikerült tisztázni, kötődése az elmúlt rendszerhez egyértelmű, ez hátráltatja Magyarország európai uniós csatlakozását - jelentette ki a fideszes politikus. Simicskó István hangsúlyozta, szerettek volna lehetőséget adni Medgyessy Péternek arra, hogy tisztázza múltját, de a miniszterelnök "nem ismerte fel, hogy ez az ő érdeke is volt", így ez nem történt meg.

    A sajtótájékoztatón a Fidesz politikusa ismertetett egy olyan, 1978-as keltezésű belügyminiszteri parancsot, amely az szt-tisztek feladatára vonatkozott. - Az szt-beosztottak feladata részt venni a külső és belső ellenség tevékenységének felderítésében, ellenséges személyek ellenőrzésében, valamint egyes operatív akciók előkészítésében és végrehajtásában - idézte Simicskó István. A szöveg szerint az szt-tisztek feladata közé tartozott az ügynökjelöltek felkutatása, kiválasztása, tanulmányozása, beszervezésük előkészítése és speciális állambiztonsági feladatok ellátása.

    Simicskó István közölte: számítottak arra, hogy a meghallgatott személyek "nem nagyon merik elmondani őszintén a jelenlegi hatalom letéteményesével szemben" gondolataikat és a tényeket, mert "tartanak bizonyos megtorlásoktól".

    Körömi Attila, aki a bizottságban ugyancsak fideszes tagként dolgozott, úgy vélte: a szocialista bizottsági tagoknak az volt a feladata, hogy a testület munkáját akadályozzák. Véleménye szerint a Medgyessy-ügy a bizottság mandátumának lejártával nem zárult le.

MTI

Vissza a kezdőlapra