Medgyessy kontra Magyar Nemzet - hétfőn ítélet a sajtóperben

Tanúk meghallgatását követően várhatóan hétfőn hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Pesti Központi Kerületi Bíróság abban a sajtó-helyreigazítási perben, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnök indított a Magyar Nemzet ellen egy, az aláírásával ellátott 1976-os keltezésű állambiztonsági irat másolatának közlése miatt.

    A napilap június 19-i számában közölt feljegyzés szerint akkoriban egy Medgyessy Péter által vezetett bizottság vizsgálódott a Pénzügyminisztériumban, az OTP-nél és az Állami Biztosítónál azért, hogy feltárja az ellenforradalmi tevékenység szempontjából számba vehető és eltávolítandó személyek körét.

    A kormányfő által kért helyreigazítás szövege szerint a valóság az, hogy a közölt iratot nem Medgyessy Péter készítette és írta alá, továbbá, hogy a Magyar Nemzetben június 19-én közölt publicisztika egyik állításával ellentétben III/III-as jelentéseket sem írt.

    A Magyar Nemzet jogi képviselője az első tárgyaláson arra hivatkozott: több szakértő vizsgálta a lap birtokába került iratmásolatot és arra a következtetésre jutottak, hogy valódi. Ebben megerősítette a lap készítőit az is, hogy egy megnevezni nem kívánt ügyvéd azt közölte velük: nála van a dokumentum eredetije és 60 millió forintért eladó.

    A Magyar Nemzet jogi képviselője a tárgyaláson megjegyezte: miután a közlést követően Medgyessy Péter helyreigazítási kérelme megérkezett az újsághoz, érdeklődtek az ügyvédnél az eredeti felől, de azt a választ kapták, hogy már elkelt.

    A lap jogi képviselője egy tanú meghallgatását kérte, aki a közölt másolaton a megfigyeltek sorában név szerint van megnevezve. Az ügyvéd hozzátette, hogy nem kívánja megnevezni a sajtó nyilvánossága előtt a tanút, mert telefonon megfenyegették. A Magyar Nemzet jogi képviselője erre hivatkozva azt is kérte a bíróságtól: korlátozott nyilvánosság mellett, a média képviselőinek kizárásával hallgassák meg a tanút.

    A PKKB az alperes tanúja mellett egy, a felperes jogi képviselője által megjelölt tanút is megidézett hétfőre. A kormányfő ügyvédje egy olyan személyt meghallgatását kérte, aki szintén név szerint szerepel a közölt dokumentumon, de mint a vizsgálóbizottság tagja.

    A felperes ügyvédje az előző tárgyaláson elmondta: a tanút az ORFK is meghallgatta az irat közlése nyomán indult büntetőeljárásban, és tudomása szerint arról tud beszámolni, hogy a közölt iratban szereplő bizottság nem is létezett.

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra