Mesterségek ünnepe a budai Várban - augusztus 17-20.

Immár tizenhatodik alkalommal ajánlanak színes programokat az érdeklődők figyelmébe a Mesterségek ünnepének augusztus 17-től 20-ig tartó forgatagában a hagyományos budavári helyszíneken; az eseményeknek a játék lesz a központi témája.

    A programokat kedden sajtótájékoztatón ismertették a Magyar Nemzeti Galériában.

    A szervező Népművészeti Egyesületek Szövetségének (NESZ) tájékoztatása szerint az ország minden részében működő tagszervezetek révén kilencszáz kézművest hívtak meg a fesztiválra.

    A bemutatókon az érdeklődők többek között a csipkeverő, a fafaragó, a fazekas, a gyékényszövő, a hangszerkészítő, a hímző, a kádár és a kerékgyártó szakma fogásaiba nyerhetnek betekintést.

    A magyar hagyományőrző kultúra évről évre ezreket vonzó nagy sikerű seregszemléjén a hazai kézművesség kiválóságai mellett ezúttal is lesznek külföldi vendégek.

    Idén algériai, holland, kirgiz, olasz, üzbég, valamint erdélyi és vajdasági mestereket várnak a rendezvényre. Fellépnek utcaszínházi társulatok, vásári bábjátékosok is, esténként pedig táncházba invitálják a közönséget.

    A hagyományok szerint augusztus 20-án a mesterek felvonulással, majd a Mátyás-templom előtt kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét.

    A Mesterségek ünnepéhez kapcsolódva - augusztus 14-től 25-ig - Játék Mesterek címmel látható kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

    A Játék Céh szervezte tárlaton népművészek, képzőművészek, iparművészek, kézművesek, valamint formatervezők munkái tekinthetők meg.

    A szervezők reményei szerint a bemutató áttekintést nyújt a kortárs magyar játékkészítés anyag- és formagazdagságáról, és ráirányítja a figyelmet a szakma kiváló művelőire.

    A Szórakténusz Játékmúzeum és Műhely történeti anyaggal, a Néprajzi Múzeum fotósorozottal gazdagította a kiállítást.

Országos Sajtószolgálat

Vissza a kezdőlapra