Mikola István az egészségpolitikáról
 
Mikola István szerint a kormánynak vissza kell térnie az előző ciklusban megkötött, három évre vonatkozó gyógyszerár-megállapodáshoz.

    A Fidesz-frakció pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a volt egészségügyi miniszter a gyógyszerpiac mai helyzetét kaotikusnak ítélte, ami szerinte fenyegeti a magyarországi jogbiztonságot, sérti az alapvető közgazdasági racionalitást és a betegek érdekeit.

    - A szakmailag hibás kalkulációkkal alá nem támasztott elképzelések nyomán számos készítmény ára tűrhetetlen mértékben fog emelkedni - vélekedett.

    Mint mondta, jó lenne, ha a kormány "a nemzetközi téren is kibontakozó botrányos helyzetre" tekintettel végiggondolná a hároméves gyógyszerár-megállapodáshoz történő visszatérést.

    A kórháztörvény várható módosításáról szólva Mikola István aggodalmát fejezte ki, hogy az egészségügyi szolgáltató intézmények gazdasági társasággá alakulása kapcsán a kabinet diszkriminációnak tartja az átalakulás nonprofit jellegét. Jelzése szerint a kormány változtatásával mindenféle gazdasági társulás számára lehetővé tenné, hogy egészségügyi szolgáltató társaságok működtetésében szerepet vállaljon. A kórháztörvény azon várható módosítását is bírálta, amely fel kívánja oldani azt a szabályt, amely szerint 2003 közepéig minden, az egészségügyben működő vállalkozásnak nyílt közbeszerzési pályázaton kell megmérettetnie magát.

    Az irányított betegellátási modell kétmillió főre történő kiterjesztése kapcsán Mikola István leszögezte: ez csak társadalmi konszenzussal képzelhető el. A volt miniszter szorgalmazta, hogy a modell kiterjesztése kapcsán értékeljék azt az 500 ezer fős modellt, amely az előző ciklus idején kísérleti jelleggel működött az irányított betegellátás tapasztalatainak összegyűjtése érdekében.

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra