Kereszténydemokraták az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételiről

Az Európai Uniót megálmodó és megvalósító Schuman, Adenauer és De Gasperi követőiként mi, a magyar országgyűlés kereszténydemokrata képviselői, elkötelezett hívei vagyunk Magyarország mielőbbi uniós tagságának. Ahhoz azonban, hogy ez a történelmi lépés valóban áldást és ne átkot hozzon, még sokat kell tenni:

Eredményesen kell folytatni a természetszerűen kompromisszumokkal járó csatlakozási tárgyalásokat.
Tovább kell emelni a béreket, hogy fokozatosan közelítsenek az európai átlaghoz.
Segíteni kell a hazai kis- és középvállalkozásokat.
Ha ezeket a követeléseket a kormány elutasítja - az elmúlt napok vitái erre utalnak, - akkor a tagság hátrányai nagyobbak lehetnek, mint az előnyök.

Az ország jövőjéért, gyermekeinkért érzet felelősségtől vezetve kijelentjük, hogy csak akkor fogjuk a felvétellel kapcsolatos alkotmánymódosításokat megszavazni, ha a kormány megteszi az ország elemi érdekeinek megfelelő és saját választási ígéreteivel is összhangban lévő felzárkóztató lépéseket.

A bizalom helyreállítása érdekében nem elég négypárti nyilatkozatokat tenni, hanem konkrét lépésekre van szükség. A kormány:

  1. készítsen el egy négy éves béremelkedési programot, s ebben vegye figyelembe a szociális partnerek véleményét is;
  2. a minimálbérek érjék el a mindenkori átlagbér 60 százalékát;
  3. alkalmas pályázatok révén adjon lehetőséget a hazai kis- és középvállalkozásoknak, hogy a csatlakozás után is életben maradjanak, sőt megállják a helyüket az élesebb versenyben is;
  4. támogassa a családi gazdaságokat, akadályozza meg a külföldiek spekulációs földvásárlásait;
  5. fizesse ki a szövetkezeti üzletrészeket, és találjon megoldást azok igényeire is, akiknek a szövetkezetét már felszámolták.
Budapest, 2002. szeptember 17.

Az MKDSZ országgyűlési képviselőinek nevében:

Dr. Surján László
Harrach Péter 
Soltész Miklós

vissza Vissza a kezdőlapra