Az MKDSZ az átvilágítási jogszabályokról

  A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) álláspontja szerint ha az átvilágítási törvény a kormány előterjesztése alapján módosul, akkor nem átvilágításról, hanem "elhomályosításról" lehet beszélni.

Surján László a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten felhívta a figyelmet a javaslat egyik pontjára, amely szerint az átvilágítandók közül a kinevezés vagy jelölés előtt állók írásos nyilatkozatban kérhetik az előzetes tényfeltárás mellőzését, és ilyen esetben az átvilágítást a tisztség keletkezését követően kell elvégezni. Szavai szerint ez a pont világosan mutatja az elhomályosításra törekvést.

Elhangzott: az előterjesztés kapcsán az MKDSZ indítványozza, hogy az átvilágítandók köre bővüljön ki a helyi önkormányzati képviselőkkel.

A szervezet vezetői biztosak abban, hogy a Medgyessy-ügy kapcsán az MSZP és az SZDSZ paktumot kötött Demszky Gábor főpolgármester "továbbélése" érdekében. Surján László közlése szerint ezt jól mutatja, hogy Gy. Németh Erzsébet szocialista főpolgármester-jelölt ismertebbé tétele ügyében "az MSZP semmit sem tesz".

Harrach Péter, az MKDSZ társelnöke arról beszélt, hogy "szociális balraát tanúi lehetünk". A szociális tárca volt vezetője úgy látja, az intézkedések mögött nem lehet koncepciót felfedezni. Mint mondta, az előző kormányzati ciklussal ellentétben most segélyeket osztanak szavazatvásárlás céljából. Hozzátette, hogy a Fidesz ezt az eljárást nem tudja támogatni.

M1
Vissza a kezdőlapra