Az internetes mobiltelefónia a vírusokat is házhoz szállítja

A mobiltelefonos internetezés legnagyobb kíséleti területén, Japánban, új veszélyre lettek figyelmesek a szolgáltatók.

    Az internetes funkciókat is nyújtó mobiltelefon készülékek rohamos terjedésével megnőtt a veszélye annak, hogy a technológia felkelti az elektronikus betörők (hackerek) figyelmét is. A mobiltelefonok annál is inkább ki vannak téve a vírustámadások veszélyének mint a számítógépek, mivel felhasználóik között sokkal több a biztonsági megfontolásokra nem figyelő fiatal - és időskorú.

    A Symantec Japan, Inc. szakértője szerint jelenleg a mobiltelefonok és a kézi számítógépek (PDA) számítanak a legveszélyeztetettebnek vírustámadás esetén. A mobiltelefonok sérülékenyek a "trójai faló" típusú vírusokkal szemben, amelyek letörölhetik tárolt adataikat, illetve a "hernyókkal" szemben, amelyek önmagukat terjesztve béníthatják meg a készüléket működtető programokat.

    Japnánnak jó esélye van arra, hogy megtapasztalja az első, mobiltelefon rendszer ellen intézett vírustámadást. Japánban a mobiltelefon előfizetőknek a 78 százaléka rendelkezik internet funkciókat nyújtó készülékkel és használja is azokat.

    A Symantec Japan, a Trend Micro, a legnagyobb japán számítástechnikai biztonsági cég, valamint az amerikai Network Associates már a mobilszolgáltatókkal együttműködve dolgoznak egy esetleges támadás megelőzésén.

    A japán szolgáltatók még nem tettek védelmi intézkedéseket, de nem is volt példa komolyabb vírustámadásra. 2001-ben a DoCoMo rendszerében jelent meg egy elektronikus üzenet, amely a megnyitásakor egy telefonszámot tárcsázott fel. Ezt viszonylag könnyen sikerült eltávolítani és azóta nem is érkezett jelzés semmiféle visszaélésről.

    A KDDI Corp, a második legnagyobb japán mobil rendszer, az "au" szolgáltatója, megnyitotta rendszerét más internetszolgáltók előtt, igaz, még egyik sem kezdte meg a működését. A nyitás megnöveli a vírustámadások veszélyét, de a KDDI, saját állítása szerint, már felkészült ezek elhárítására.

    A mobiltelefonok védelmét jelenleg az egyszerű használhatóság kárára nyűjtott funkciók, például számos billentyű lenyomásával kérhető hitelesítések biztosítják. Az egyensúly megteremtése a biztonság és az egyszerű használhatóság között a jövő feladatai közé tartozik.

MTI

Vissza a kezdőlapra