NEM MESE EZ GYERMEK...
A tücsök és a hangya 


Ilyen volt:
A hangya a nyarat szorgalmasan végigdolgozta, megerősítette a házát, és élelmet gyűjtött: felkészült a télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat.

Eljött a tél, a hangya nem fázott és nem éhezett, ám a tücsök élelem és szállás híján a hidegben lelte halálát.


Ilyen lett:
A hangya a nyarat szorgalmasan végigdolgozta, megerősítette a házát, és élelmet gyűjtött: felkészült a télre. A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat.
Eljött a tél. A nélkülöző tücsök sajtótájékoztatót hívott össze: Miként lehet, hogy míg egyesek  a hidegben fagyoskodnak, mások olyan bőségben élnek, mint a hangya. Az RTL Klub, a TV2 és az M1essy felvételeket mutatott be a didergő tücsökről, és a melegben, terített asztal mellett henyélő hangyáról. Az emberek felháborodva látták az égbekiáltó különbséget. Hogyan lehet egy demokratikus országban a tücsköt így kirekeszteni?
Az NZSZ (Nemzetközi Zöldbogarak Szövetsége) vezetői több hírműsorban is „zöldellenes elfogultsággal” vádolták a hangyát. A másságtól való indokolatlan félelemnek - dokumentumaik szerint - különösen Magyarországon lett sok tücsök az áldozata. A máskor oly vidám kis tehén arról dalolt a fa tetején, hogy felelősek vagyunk/volnánk a mezők hegedűseiért. Lengyel László politológus a „Mélyvíz”-ben elcincogta, hogy a hangya a tücsök kárára azért gazdagodhatott meg, mert a királyfi az apró hangyákat pártolta. Lengyel javasolta, hogy ezeket a párt alapon megszerzett jövedelmeket az „egyenlő közteherviselés” szellemében az APEH útján vonják el.  Erre föl az antidiszkriminációs törvény alapján a hangyát  megbírságolták, vagyonát elkobozták, mondván, hogy nyári munkái közben nem vett fel - segédmunkára sem - zöld bogarat. Ekkor a politikai mikiegér óriásnak képzelte magát.
Tavaszig a tücsök a kormánytól megkapott házban felélte a hangya utolsó élelemtartalékait.

A hangya eltűnt a hóban. Gémberedett tagjaiba a nyári melegben lassan visszatért az élet. Állást is kapott: a tücsök alkalmazásában feltölthette ismét a ház élelemraktárait. Kiszolgáltatottságát szóvá tette a REL (Rabszolgaság Elleni Liga), valamint a HHM (Hangyát a Hangyászsünöknek Mozgalom). A HHSZ megfigyelői a hangyát túl soványnak találták. A REL és a HHM sajtótájékoztatójára azonban nem ment el a kutya sem, mert az MTI nem vette azt be az eseménynaptárba. Véleményük a Sajtóklub beszélgetéséből vált ismertté, de a Tücsök kijelentette: egyenként fogja elhúzni a sajtóklub szereplőinek nótáját. Ekkor a Sajtóklubot bezárták. A résztvevők (még) szabadlábon vannak.  

Surján László
 

vissza Vissza a kezdőlapra