Megtorpant a státustörvény végrehajtása

    Megértjük azokat az aggodalmakat, amelyek az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén hangzottak el. Az erdélyi magyarság képviselői ugyanis elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy nincs meg a kellő fedezet a státustörvényben biztosított kedvezményekre és támogatásokra, többek között az oktatási-nevelési támogatásra.

    A polgári kormány az első fél évben 1,2 milliárd forintot biztosított az oktatási-nevelési támogatásra. Mivel azonban a pályázók száma még jóval alacsonyabb volt, nem tudta az egész összeget e célra felhasználni. A második félévre vonatkozóan még az Orbán-kormány szólította fel a tárcákat, hogy nyújtsák be igényeiket. Tudomásunk szerint a számítások elkészültek, és a támogatások fedezetéül összesen valamivel több, mint négymilliárd forintot igényeltek. A Medgyessy-kormány azonban a mai napig nem döntött az ügyben. Ezzel veszélybe sodorta a státustörvény végrehajtását az év hátralévő részében.

    Felszólítjuk a kormányt, hogy mielőbb biztosítsa a státustörvényben előírt kedvezmények és támogatások fedezetét! Felszólítjuk a kormányt arra is: ne növelje a bizonytalanságot, ne keltsen nyugtalanságot a határon túli magyarok körében!

Németh Zsolt a Fidesz
Magyar Polgári Párt alelnöke

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra