Nemzetközi néptánc-találkozó Siófokon
Huszonöt együttes több mint ezer táncosa, zenésze és énekese vesz részt a Siófokon kedden kezdődő XI. Aranykagyló Nemzetközi Folklórfesztiválon, amelynek hatnapos műsorában két afrikai ország néptáncegyüttese is fellép.

    Afrikát Ghána és Nigéria, Európát pedig, több magyar együttes mellett egy-egy jugoszláviai, szlovákiai, erdélyi, görögországi, litvániai, dániai és norvégiai csoport képviseli.

    A Fő téren tartandó fesztiválnyitót követően a vendéglátó Balaton Táncegyüttes mutatja be műsorát, majd a görögországi és a szlovákiai együttes előadása és táncháza következik.

    A ghánai együttes életét és az afrikai országot bemutató fényképtárlat megnyitásával folytatódik szerdán a nemzetközi néptánc-találkozó, a fotókiállításnak a Dél-balatoni Művelődési Központ ad helyet.

    A szervezők szerint a fesztivál leglátványosabb napja lesz a szerdai, a balatoni városban nyaralók ekkor láthatják a belvároson végigvonuló együttesek menettáncát, a Fő téren nemzetközi táncház, este pedig tűzijáték lesz.

    A néptánc-találkozó együttesei - a Nyugat-Európában meghonosodott szokáshoz híven - egy napot töltenek azzal, hogy rászorulókhoz, beteghez is elviszik műsorukat: a táncosok föllépnek Siófokon a gondozási központban, a helyi kórházban, valamint a Gondviselés Háza nevű otthonban.

    A fok-hegyi lakótelepen is lesz néptánc-bemutató - közölte a találkozó főszervezője.

    A néptánc-együttesek bemutatóit csütörtökön, pénteken és szombaton láthatják a siófokiak és vendégeik. Esténként is változatos lesz a siófoki "Aranykagyló" kínálata: csütörtökön magyar és nemzetiségi táncház lesz, s ekkor mutatkozik be a Ghymes népzenei együttes. Pénteken fesztiválzáró gála várja a közönséget, szombaton pedig a Népek bálja kínál látványosságokat.

    A szombati Népek bálján - amelynek az Ezüstpart Szálló ad majd helyet - a nemzetközi népművészeti találkozó valamennyi résztvevője ott lesz, s érdekessége: összesorsolnak egy magyar és egy külföldi táncost, hogy a pár betanuljon és előadjon egy számot a szintén kisorsolandó zenekarral.

    A XI. Aranykagyló Nemzetközi Folklór-fesztivál utolsó napján, vasárnap éjfélig tart majd a magyar és külföldi néptánc-együttesek záróműsora.

MTI
Vissza a kezdőlapra