A Fidesz szerint bizonytalan tanévkezdés előtt áll a közoktatás

    Sió László, az ellenzéki párt oktatási kabinetjének vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján a bizonytalansági tényezők közé sorolta azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyet az oktatási tárca dolgoz ki és ősszel terjesztik a parlament elé, de amelyről a pedagógus szakma és a minisztériumi apparátus is csak nagyon keveset tud.

    Az oktatási tárca volt politikai államtitkára kifogásolta, hogy az iskolák a nyári szünet közepén az újságokból értesültek a tanévkezdés pontos időpontjáról. Azt is bírálta, hogy - mint fogalmazott - Magyar Bálint oktatási miniszter önkényesen, az egyeztetés mellőzésével kívánja csökkenteni az őszi szünet időtartamát.

    Az oktatáspolitikus úgy látja: hibás döntés a kerettantervre szóló szabályozás megváltoztatása, amely szerint a kerettanterv nem lenne kötelező, csak választható. Sió László attól is tart, hogy a következő időszakban újraéled az iskolaszerkezettel kapcsolatos, 1998-ban már nyugvópontra jutott vita.

    Kifogásolta a fideszes politikus azt is, hogy a minisztérium változtatni kíván a középiskolák felvételi rendjén. Mint mondta, néhány évvel ezelőtt változtattak a hat-, illetve nyolcosztályos gimnáziumok felvételi szabályain, és ennek értelmében csak ott tartottak versenyszerű felvételit, ahol a jelentkezők száma legalább háromszorosa volt a keretnek. Jelezte: a minisztérium rendeletében ezt a számot a felére csökkenti.

    Sió László emlékeztetett: Medgyessy Péter, miniszterelnök-jelöltsége idején személyes garanciát vállalt arra, hogy ingyenessé válik a tankönyv az általános iskola első nyolc osztályában. Reményét fejezte ki, hogy a kormányfő saját és a szocialista párt ígéretére emlékszik. Megjegyezte, hogy a rászorultaknak a tankönyvek eddig is ingyen jártak.

MTI

Vissza a kezdőlapra