Az önkormányzati választási kampány kezdetén

Nógrád megyében és Szécsényben a polgári erők jó eséllyel vágnak neki az önkormányzati választásoknak. Ha a polgárok tartják magukat a második fordulóbeli döntésükhöz, mind a megyei közgyűlésben, mind a városban megőrzzük irányító szerepünket. A suttogó szocialista politika azt mondja, hogy a kormánypártokra kell szavazni, hiszen a város érdekeit ők tudják a szocialista kormány felé képviselni. Ne higgyünk nekik. Ne higgyünk, mert épp az ellenkezőjét mondják annak, amit pártjuk vezetői és a jelenlegi miniszterelnök. Ha Szécsényt vagy a megyét hátrány érné amiatt, hogy az itt élők polgári önkormányzatokat választottak, akkor a szocialisták elveszítik szavazóikat, s ez mind a 2004-es Európa Parlament-i mind a 2006-os országgyűlési választásokra megpecsételné sorsukat.
Szécsény polgári pártjai a közismert kereszténydemokrata Varga Tibor volt polgármester jelölésével tovább erősítik és szélesítik az összefogást, hiszen olyan választókat tudnak ezáltal az egységes polgári jelöltek mögé állítani, akik 1998-ban még egyéni utakon jártak. Ezért nagyon bízom a választások sikerében.

Bizalmamat növeli a kormány eddigi tevékenysége. A száz nap elmúltával divatba jött a kormánytagok hivalkodó öntömjénezése. Pedig a Medgyessy féle 13+1 ígéret csak kicsit halvány másolata volt Orbán Viktor 40 pontjának. Most már a második száz napról beszélnek. Ezek szerint ez a kormány csak ebben az időtávban tud gondolkodni. Magyarországnak olyan politikusokra van szüksége, akik nem száz napban, mégcsak nem is négy évben, de hosszú évtizedekben gondolkodnak. Az első 100 nap mégcsak kampányfogás volt, a második 100 napos program azonban önkritika: annak beismerése, hogy nem távlatokban gondolkodó államférfiak, hanem percemberkék kezébe került a kormányrúd.

Ám az agyondicsért első 100 nap távolról sem tökéletes. Közelebbről nézve ki ne örülne például a felsőoktatást segítő úgynevezett hallgatói normatíva 30 százalékos emelésének. Ez lehetővé teszi, hogy a hallgatók ösztöndíja ilyen mértékben emelkedjék, ha a főiskolán így döntenek. A hallgatókat terhelő egyes kiadások (pl. a kollégiumi ellátás díja) a hallgatói normatívához van kötve. Így aztán egy vidéki egyetemi, főiskolai hallgató, aki vagy megkapja vagy nem az emelt szintű ösztöndíjat, biztosan számíthat a kollégiumi díjak 30 százalékos emelkedésére. A helyzet népmesei: a kormány úgy csinál, mint a mesebeli ravasz lány, aki hozott is meg nem is ajándékot a királynak, a kormány is adott is meg nem is emelést a diáknak.

Nem jobb a helyzet a munkatörvénykönyve állandóan dicsért módosításával sem. Ismét halljuk, hogy visszaadták a soha el nem vett szabad-szombatot és vasárnapot. Egyetlen dolog történt, növekedett a vasárnapi túlmunkáért járó pótlék. Ez azonban az állam számára nem kiadást, hanem bevétel-növekedést jelent, hiszen a vasárnapi munkavégzés nem a közalkalmazotti körben, hanem a vendéglátóiparban, a kereskedelemben, tehát magáncégeknél fordul elő.
Legyen ez a két példa elég arra, hogy néhány kétségtelenül népszerű intézkedés mellett azért észrevegyük a Medgyessy-csomag álságos természetét.

Sok újságban azt olvasom, hogy a polgári oldal megroggyant a választások után, vezetetlen és az országgyűlési választásokon kialakult egysége felbomlott.

Még nincs egy hete, hogy a polgári körök hívó szavára vagy százezren együtt voltunk a televízió székháza körül, és aki ott volt az említett sirámokból semmit sem tapasztalt. Igaz van, ahol a Magyar Demokrata Fórum vagy az MKDSZ önállóan méreti meg magát. De arra senki nem tud példát mondani, hogy Orbán Viktor, Áder János vagy Kövér László jelentéktelennek minősítette volna szövetségeseit, ahogy tette ezt Kovács László a szabaddemokratákkal. Az a hetek óta tartó bizonytalanság, ami a szocialista főpolgármester-jelölt visszaléptetésével kapcsolatos, kifejezetten nevetségessé teszi az MSZP-t. Budapesten már csak rosszat tudnak lépni: Gy. Németh Erzsébet vagy visszalép a szabaddemokraták javára, ami a tavaszi eredmények ismeretében értelmetlen megalázkodás, vagy sereghajtó lesz a nagyok versenyében, és ekkor nem pártja vezetői, hanem Budapest népe veri el rajta a port.

Mi itt Szécsényben nemhogy megőriztük tavaszi példamutató egységünket, hanem - amint már említettem - még jól látható módon bővítettük is. Ebben elismerés illeti a Fidesz Magyar Polgári Párt szécsényi szervezetét, hiszen eredményes négy év után volt erkölcsi ereje az önkorlátozásra: a polgári egység erősítése érdekében egy független jelölt mögé állt. Bebizonyítottuk, hogy az önkormányzati politikát nem párt-kérdésként kezeljük, hanem egyedül a város javát tartjuk szem előtt. Remélem, hogy ezt a gondolatot a választók szavazataikkal fogják támogatni.

Surján László
szécsényi kampány-nyitó gyűlés
2002. szeptember 4.

Vissza a kezdőlapra