Orbán Viktor nyilatkozata az MTI-nek
Hétfőn a Győrben tartandó Fidesz-frakcióülésen Áder János volt házelnököt fogom javasolni frakcióvezetőnek - közölte Orbán Viktor volt miniszterelnök az MTI-nek adott nyilatkozatában pénteken.

    Orbán Viktor ezt azzal indokolta, hogy Áder János olyan ember, akinek helyén van a szíve, higgadt, nyugodt, de határozott és mértéktartó.

    - A mi számunkra, akik a Fideszben dolgozunk, nemcsak mértéktartó, hanem mértékadó ember is, ráadásul kiváló felkészültségű jogász és a Ház működésének szabályait, rendjét töviről-hegyire ismeri - fűzte hozzá.

    A volt kormányfő beszámolt arról, hogy hosszas mérlegelés után, nyolc jelölttel való konzultációt követően jutott erre a döntésre.

    Mint elmondta, Varga Mihályt, Harrach Pétert, Deutsch Tamást, Rogán Antalt, Turi-Kovács Bélát, Szájer Józsefet és Kövér Lászlót egyaránt olyannak tartja, akire jó lelkiismerettel rá lehet bízni egy nagy parlamenti frakciót.

    A volt kormányfő annak kapcsán, hogy két szocialista képviselő vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett vele szemben, elmondta: válaszolni fog a mentelmi bizottság elnöke, Géczi József Alajos ezzel kapcsolatos levelére, de egyelőre nem kapta meg.

    Ugyanakkor leszögezte: semmilyen pontosítást nem tesz, mert nincs mit pontosítani; megfelelő formában ugyanazt a nyilatkozatot fogja elküldeni, ami az internetes honlapján olvasható.

    - A honlapon közzétett nyilatkozatomból, illetve tényekből látható, hogy egy rosszindulatú, gonosz lejáratási akcióval van dolgunk. Egyetlen valós állítást sem fogalmaztak meg. A honlapon közzétett januári és júniusi vagyonbevallás között semmilyen eltérés nincs, az, amire hivatkoznak, egyszerűen nem felel meg a valóságnak - mondta.

    Hangsúlyozta: ő az első miniszterelnök, aki úgy zárja le négyéves megbízatását, hogy nem rejtőzik a felesége és családtagjai vagyonbevallásának titkossága mögé, hanem a felesége vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta.

    - Azt ajánlom minden parlamenti képviselőnek, a közélet vagyonbevallásra kötelezett szereplőinek, hogy fontolják meg, a támadás helyett nem inkább a példámat kellene-e követni - fűzte hozzá.

    A szocialista képviselőknek arra a felvetésére, hogy az elmúlt 12 évre visszamenőleg hozza nyilvánosságra a saját és felesége vagyonának kialakulását igazoló hiteles adatokat, Orbán Viktor úgy reagált: "semmi akadálya annak, hogy születésem pillanatáig visszamenőlegesen nyilvánosságra hozzak mindent, amit szeretnének".

    - A keresztlevelem az alcsúti református templomban találhatják, az az első dokumentum, amely az életemről szól - jegyezte meg.

    Arra a kérdésre, hogy visszafizeti-e a parlamentnek háromhavi képviselői tiszteletdíját a Fiatal Baloldal javaslata szerint, minthogy mindössze kétszer vett részt plenáris ülésen, a volt kormányfő így válaszolt: a Fiatal Baloldalnak azt tanácsolnám, bővítsék az ismereteiket és nézzék meg, hogy eddig, amikor egy-egy kormányzati ciklus lezárult, a volt miniszterelnökök milyen módon vettek részt a parlament munkájában.

    - Azt gondolom, ha Horn Gyula jelenlétét a parlamentben a miniszterelnöksége után áttanulmányozták, valószínűleg nem fognak kötözködni a Fidesz volt elnökével és miniszterelnökével - mondta.

    A Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját érintő kérdésre leszögezte: nem hajlandó a miniszterelnök személyére vonatkozó nyilatkozatokat tenni, csak annak tetteivel, döntéseivel, kormányzati intézkedéseivel kapcsolatban.

    Végül arra a kérdésre, hogy milyen formában vesz részt az önkormányzati választásokat megelőző kampányban, a volt miniszterelnök közölte: természetesen eleget tesz a rá háruló kötelezettségeknek és felelősségnek.

MTI
Vissza a kezdőlapra