Orbán Viktor az árvízi újjáépítési záróünnepségen
Orbán Viktor szerint a 2001. március 6-i tiszai árvízkatasztrófát követő újjáépítés az ország összefogásának emlékeként marad fenn a történelemben. Ezt  szombaton Csarodán jelentette ki, ahol az újjáépítés záróünnepségén mondott beszédet.

    A volt kormányfő emlékeztetett arra, hogy a katasztrófa után az ország egy emberként fogott össze a szatmár-beregi térség árvízkárosultjainak megsegítéséért, a tönkrement falvak életének újraindításáért.

    - Az összefogás eredményeként a munkálatokkal megbízott konzorcium hat cége és alvállalkozóik a megrongálódott 2870 lakóházat újjáépítették, illetve helyreállították, rendbe tették a középületeket, utakat, csatornákat, jutott pénz fejlesztésre, továbbá 6566 kárt szenvedett gazda megsegítésére is - mondta Orbán Viktor.

    Felidézte az akkori polgári kormány döntését, amely 60 milliárd forintot irányzott elő az újjáépítés költségeire. - Amit a kabinet vállalt, azt maradéktalanul teljesítette is - hangoztatta.

    Megjegyezte: Csarodán először akkor járt tavaly, amikor március 9-én még víz borította a települést, majd másodszor augusztus 14-én, amikor a polgári kormány tartott kihelyezett ülést a településen, és 10 milliárd forint plusz forrással egészítette ki az újjáépítési keretet, mert kevésnek bizonyult a pénz.

    - Most, harmadik látogatásom során, örömmel tapasztalatom, hogy Csaroda az újjáépítés után már olyan, mint egy jómódú osztrák falu - vélekedett Orbán Viktor.

    Véleménye szerint az újjáépítés rendhagyó volt a tekintetben is, hogy akkor kaptak először lehetőséget fővállalkozóként magyar cégek egy nagy volumenű hazai építkezési programban. - A polgári kormány tudatosan vállalta fel ezt a döntést, hogy segítse a hazai vállalkozókat - hangsúlyozta. A volt kormányfő hozzáfűzte: a jövőben is fontos lenne a magyar vállalkozások központi támogatása, hiszen 2,5 millió embernek adnak munkát.

    Végül köszönetet mondott az árvízkárosultaknak kitartásukért, azért, hogy a nehéz időkben is volt lelki erejük úrrá lenni súlyos gondjaikon és hozzájárultak az újjáépítés sikeréhez.

    Az ünnepségen Felföldi László, a Magyar Építő Rt. igazgatója, a konzorcium vezetője az MTI munkatársának elmondta: szeptember végére, október elejére befejezik az árvíz során megrongálódott műemlék és egyházi épületek helyreállítását is.

    Megkezdték a garanciális javítások vizsgálatát is, amellyel augusztus első napjaira végeznek, s utána a jegyzőkönyvek alapján hozzálátnak a szükséges munkálatokhoz. Megjegyezte: eddig kevés hibát észleltek az újjáépült és helyreállított lakásokban, ami az építők jó munkáját igazolja.

MTI
Vissza a kezdőlapra