Günter Verheugen és Orbán Viktor találkozója
Brüsszelben nem fogják elfelejteni, hogy az előző kormány rendkívül fontos szerepet játszott Magyarország sikereiben a csatlakozási folyamat során - jelentett ki Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosa kedden Budapesten, újságírók előtt.

  A biztos azt követően nyilatkozott, hogy megbeszélést folytatott Orbán Viktor volt miniszterelnökkel.

    A találkozón, amelyet Günter Verheugen kezdeményezett, Martonyi János volt külügyminiszter is jelen volt.

    Verheugen úgy fogalmazott, hogy a barátokat akkor sem felejtik el, ha azok történetesen elvesztették a választásokat, ami a demokrácia normális része.

    A bővítési biztos örömmel nyugtázta, hogy az EU számíthat a magyarországi polgári oldal támogatására a csatlakozási folyamatban, ami egy erős konszenzus megalapozója lehet a tárgyalások végső szakaszában.

    Mint elhangzott, a csatlakozási tárgyalások néhány részletkérdéséről az Európai Bizottság a jövőben is szívesen konzultál Orbán Viktorral, aki legközelebb szeptemberben látogat Brüsszelbe.

    Orbán Viktor újságírók előtt elmondta: az EU-csatlakozás nemzeti ügy, ezért a polgári oldal, így a Fidesz ebben készséggel működik együtt, amit a médiatörvény múlt heti módosítása is jól tükröz.

    Hozzáfűzte: eddig is konszenzusra törekedett, ezután is így tesz, de a csatlakozást a magyar polgárok túlnyomó többsége is támogatja, tehát ezzel nincs probléma.

    A volt miniszterelnök azonban úgy vélte, van néhány dolog, amit fontos hangsúlyozni, "vannak viharfelhők az égen".

    Ezek közé sorolta, hogy a sikeres csatlakozáshoz meg kell őrizni a jegybank függetlenségét, szerinte azonban ezt a kormány törvénymódosító javaslata csorbítja. Hozzáfűzte: a polgári oldal a jövőben is napirenden fogja tartani ezt a kérdést.

    - Határozott álláspontot várunk el a kormányzattól azzal kapcsolatban, hogy a közvetlen agrárkifizetésekre vonatkozó átmeneti időszak egy nappal sem terjedhet túl 2006-on. Brüsszel ezt tekintse sarokkőnek - szögezte le az exkormányfő. Újságírói kérdésre Günter Verheugen erről a témáról csak annyit mondott, hogy az EU közös álláspontja még nem született meg, így tárgyalások sem kezdődtek erről, tehát korai bármit is mondani.

    A volt miniszterelnök szerint a kormány rossz irányban halad az agrárpolitika terén, mert - mint mondta - a nagybirtokrendszert erősíti, miközben az EU agrárszerkezete teljesen más, a családi és egyéni gazdaságokra épül.

    - A családi gazdálkodásoknak kell dominánssá válniuk. Ha ezt a szempontot elhanyagolják, az súlyos következményekkel járhat a belépés után - hangsúlyozta a volt miniszterelnök.

    Orbán Viktor a kis- és középvállalkozók támogatása érdekében a Széchenyi-terv folytatása mellett is kiállt.

    Elmondta: helytelen, hogy gyakorlatilag megszüntették a Széchenyi-tervet, mert az abban rejlő lehetőségeket ki kell használni.

    - Ha a csatlakozásra nem erősödnek meg Magyarországon a kis- és középvállalkozások, akkor tízezrével mehetnek tönkre - közölte Orbán Viktor.

    A csatlakozási tárgyalásokon még le nem zárt fejezet, a versenypolitika kapcsán az exkormányfő azt mondta, a szerzett jogok védelme az alkotmány és az EU-elvek alapján egyaránt a legszentebb dolgok közé tartozik, és ez vonatkozik a magyarországi befektetőknek már biztosított kedvezményekre is.

MTI
Vissza a kezdőlapra