Orbán Viktor: győzedelmeskedni kell az országot elárasztó gyűlöleten

Orbán Viktor véleménye szerint az egyháznak és intézményeinek az lehet a legnemesebb történelmi feladata, hogy erkölcsi kérdésekben rendszeresen felmutatja a zsinórmértéket.

    A volt miniszterelnök a Katolikus Pedagógiai Napok keretében tartott szerdai, budapesti tanácskozáson kijelentette: a polgári-nemzeti oldal hívei és az egyházak közötti együttműködés nem napi politikai ügy, hanem stratégiai szövetség.

    Szavai szerint egy ország akkor egészséges, ha van elgondolása saját jövőjéről, ezért az előző kormányt az a meggyőződés vezette: egy országgal nem lehet megtenni, hogy "száz napról száz napra bukdácsoljon".

    Orbán Viktor kiemelte: a következő évszázadban az határozza meg az európai nemzetek életképességét, tudnak-e újra és újra választani, dönteni jó és rossz, igaz és hamis között.

    Úgy vélekedett, hogy a kommunizmus egyhangú, hamis ideológiája után a XXI. században a sokhangú kordivattal szemben kell megfogalmazni az igazi értékeket. Mint mondta, e kordivat manapság sokszor szinte ideológiai kényszerré válik a közízlésben, a közbeszédben, "a történelmi múlt leértékelésében és meghamisításában, és a hamis eszmények állandó sulykolásában".

    - Ha lesz Magyarországon valaha nemzeti egység, akkor az minden valószínűség szerint a barátság, a bizalom, a szeretet köré, s nem ideológiai doktrínák köré lesz fölépíthető - fogalmazott Orbán Viktor.

    Hozzátette ugyanakkor, ennek megvalósulásához győzedelmeskedni kell a gyűlöleten, amely az országgyűlési választások kampánya óta elárasztotta az országot és a rossz szellem sehogyan sem akar visszabújni a palackba.

    Orbán Viktor arra kérte a jelenlévőket: "az előttünk álló közéleti küzdelmekben ne maradjunk adósai az ellenfeleinknek, de semmiképpen se hasonuljunk hozzájuk, mert a gyűlölet gyűlölettel válaszol".

    A négynapos konferencia további részében egyebek mellett a határon túli magyar oktatás helyzetéről, az intézmények közötti kapcsolatteremtés fontosságáról, valamint a keresztényi felelősségről hallhatnak előadásokat a résztvevők.

    A Katolikus Pedagógiai Napok rendezvénysorozata a mostani mellett egy további konferenciát is magában foglal: az október 18-án megnyíló kétnapos tanácskozás középpontjában a nevelés katolikus elvei állnak majd.
 

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra