Az OVB hitelesítette a Hajrá Magyarország! aláírásgyűjtő íveit
Hitelesítette a Hajrá Magyarország! mozgalom népszavazási kezdeményezésének két aláírást gyűjtő ívét pénteki budapesti ülésén az Országos Választási Bizottság

   A Hajrá Magyarország! mozgalom az egyik hitelesített íven ahhoz gyűjthet egyetértő aláírásokat, hogy külföldi magánszemély ne szerezhessen termőföldre, illetve védett természeti területre tulajdonjogot.

    A másik aláírásgyűjtő ív a belföldi és külföldi jogi személy, valamint jogi személyiség nélküli más szervezet termőföld szerzésének kizárását szorgalmazza.

    A népszavazási kezdeményezés benyújtói az általuk elérendő korlátozások érvényességét az Európai Unióval kötendő csatlakozási szerződésben megállapított átmeneti mentesség lejáratában határozzák meg az íveken.

    Az OVB többségi szavazattal elfogadta, hogy a Hajrá Magyarország! mozgalom aláírást gyűjtő kérdései nem azonos tartalmúak a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) népszavazási kezdeményezésével, amit a testület elutasított.

    Az OVB több tagjának hozzászólásában elhangzott: a MIÉP beadványával szemben a Hajrá Magyarország! mozgalom kezdeményezése azért nem érint nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeket, mert aláírást gyűjtő ívein meghatározza a földszerzés korlátozásának idejét.

    Az aláírást gyűjtő ívek hitelesítésével nem értett egyet az OVB MSZP és SZDSZ által delegált tagja.

    Az OVB ülését követően Hende Csaba, a Hajrá Magyarország! mozgalom képviselője újságírók előtt elmondta: a testület határozatának közzétételét követő 15 napos jogorvoslati határidő lejártával négy íven kezdik meg az aláírások gyűjtését. Utalt arra: az OVB a múlt héten már hitelesítette a mozgalom másik két ívét, amelyeken ahhoz gyűjthetnek egyetértő aláírásokat, hogy a termőföldről szóló hatályos törvény szerinti családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog, illetve előhaszonbérleti jog, termőföld vagy tanya vásárlása, haszonbérbe adása esetén.

    Hende Csaba közölte: a Hajrá Magyarország! mozgalom több mint 10 ezer polgári körből áll, amelyeknek több mint 150 ezer tagja van. - Ebből könnyű rögtön kiszámolni, hogy amint megindíthatjuk az aláírásgyűjtést, úgy órákon belül össze fogjuk szedni a szükséges mennyiséget - tette hozzá Hende Csaba.

    Elmondta: 200 ezer aláírás összegyűjtése szükséges ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően kiírja a népszavazást, a kezdeményezésben feltett kérdésekben.

MTI
Vissza a kezdőlapra