Orbán Viktor Ráckevén - nagygyűlés Szigetszentmiklóson

Orbán Viktor arra szólítja fel a polgári köröket, hogy jobban szervezzék meg magukat, és az önkormányzati választásokkor járjanak házról-házra, kopogtassanak be szomszédjaikhoz és vigyék el az embereket a polgári összefogás jelöltjeire szavazni.

    Az előző kormány miniszterelnöke Ráckevén a polgári körök által rendezett Kossuth Lajos-emlékünnepségen úgy fogalmazott: a polgári összefogás jelöltjeire kell szavazni, mert minden másra leadott szavazat a baloldal malmára hajtja a vizet.

    - Ez lesz visszatérésünk első nagy sikere - mondta az önkormányzati választásokra utalva a volt miniszterelnök.

    Szólt arról, hogy Magyarországon az elmúlt 12 évben kialakult egy polgári nemzeti értékrend.

    Orbán Viktor azt mondta: Magyarország négy sikeres évet hagyott maga mögött, mert anyagilag és erkölcsileg is megerősödtek a családok, utak, vasutak és gátak épültek az országban, megerősödött a nemzeti önbecsülés, létrejött a kedvezménytörvény és az erdélyi egyetem, illetve emelkedtek a bérek.

    - Soha rosszabb éve ne legyen Magyarországnak, mint az elmúlt négy év volt - jelentette ki a volt miniszterelnök.

    Az európai uniós csatlakozásról szólva megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint a sikeres csatlakozás feltételéhez szükséges a kis- és középvállalkozások, valamint a mezőgazdaságból élők támogatása, és béremeléseket kell végrehajtani a piaci szférában.

    Az uniós csatlakozást olyan nemzeti ügynek nevezte, amelyben meg kell szólalnia az ellenzéknek is.

    Orbán Viktor szerint a polgári erőknek az önkormányzati választási kampány során fel kell készülniük a baloldali gyűlöletkeltésre. Hozzátette, ha ez kibírhatatlanná válik, "ne az öklünket, hanem a fejünket emeljük fel".

    Az ünnepséget megelőzően Orbán Viktor Kossuth Lajos-emléktáblát avatott a ráckevei református gyülekezeti ház falán.

    NAGYGYŰLÉS SZIGETSZENTMIKLÓSON

    A kormány belátta, hogy az európai uniós csatlakozáshoz három feltétel - a kis- és középvállalkozások, valamint a mezőgazdaságból élők támogatása, illetve a piaci szférában történő béremelések - megvalósulása szükséges, és ezt elfogadta - mondta Orbán Viktor csütörtökön Szigetszentmiklóson, a Fidesz-MDF-es polgármester- és képviselőjelöltek választási nagygyűlésén.

    A volt miniszterelnök - a kabinet szociális intézkedéseire utalva - úgy vélte, ötven nap alatt nem lehetett előállítani a többi közt a közalkalmazotti béremeléshez szükséges 320 milliárd forintot, ezt az összeget az elmúlt négy évben termelték meg az emberek.

    A választásokról szólva Orbán Viktor kijelentette: a polgári oldal áprilisban követett el hibát, a centrumban elhelyezkedő pártok ugyanis a polgári pártok nevében kértek bizalmat az emberektől, majd "átsétáltak" a másik oldalra.

    Orbán Viktor kitért arra is, hogy a választások után nyitott kérdések maradtak a választási eredményekkel kapcsolatban.

    Figyelmeztetett: az önkormányzati választások előtt a polgári oldalon álló emberek közül mindenkivel külön-külön beszélni kell, alaposan össze kell fogni, mert - mint mondta - a szervezettségben az ellenfélnek ötven év előnye van.

    Beszédében a fideszes politikus megismételte korábbi kijelentését, miszerint a jelenlegi koalíció tagjai "szájmagyarok", a polgári oldalon állók pedig "tettmagyarok".

    Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke úgy fogalmazott, az önkormányzati választásoknak az a tétje, hogy a közösségek tudnak-e olyan embereket választani, akik képesek megvédeni a polgári értékeket.

    Hozzátette, hogy "a fékevesztett, gátlástalan, neobolsevista hatalmi politizálás, mint egykor a Téli Palotát, egyetlen hatalmas rohammal próbálja elfoglalni a közintézmények, a média és a gazdaság minden pozícióját".

    A politikus szerint Budapest példája mutatja, hogy "az internacionalistákból lett kozmopoliták csak élhetetlen várost tudnak építeni".

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra