Parlamenti Napló
2002. október 1.
Napirend előtt
Áder János "Az ígéret szép szó"

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Rémusz bácsi meséi után most egy kicsit beszéljünk komolyabb dolgokról.Évszázados népi bölcsességünk szerint az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó. Különösen igaz ez a választási ígéretekre, és még inkább igaz a választópolgároknak adócsökkentést, életszínvonal-emelést ígérő választási programokra. Lassan fél év telik el az országgyűlési választások óta. A szocialista-szabad demokrata kormánynak fél éve volt arra, hogy választási programját kormányzati munkaprogrammá alakítsa. Nézzük, milyen siker kísérte a törekvéseket!

A tények azt mutatják, hogy a szocialisták jó néhány választási ígéretüket a választási ciklus végéig, 2006-ig sem kívánják teljesíteni. Hiszen a szocialisták azt ígérték - Medgyessy Péter még a szavát is adta -, hogy minden általános iskolásnak ingyenes lesz a tankönyv. A kormány azonban néhány héttel ezelőtt úgy döntött, hogy ezt a választási ígéretét 2006-ig sem kívánja teljesíteni, hiszen az általános iskolába járók közül félmillió gyerek nem kap ingyenes tankönyvet.

A szocialisták azt is ígérték és fizetett hirdetéssel adtak nyomatékot szavuknak, hogy egymillió vállalkozó életét teszik könnyebbé az egyszerűsített vállalkozási adóval. Ma az egymillióból legalább 900-950 ezer vállalkozó érezheti magát becsapva. A szocialisták, egészen pontosan Medgyessy Péter, azt is ígérték, hogy húsz évig nem emelik a gáz árát (Derültség az MSZP soraiban. - Dr. Medgyessy Péter nevet, és fejével nemet int. - Várhegyi Attila: Magyar Televízió, Aktuális! - Göndör István közbeszólása.), azonban a gáz ára a nagyfogyasztók számára... - televízió-műsor, Medgyessy Péternek elküldöm a szó szerinti szavait, amit a Magyar Televízió m1-es műsorában (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) az Aktuális című műsorban mondott. Úgyhogy nem lesznek majd olyan nagyon jó kedvűek utána, ha ezt elolvasták. Tehát azonban a gáz ára a nagyfogyasztóknak már a nyáron emelkedett, a lakossági gázárak emelésére pedig a következő évben kerül sor. (Folyamatos derültség a kormánypártok soraiban.) De a tények felsorolásának itt még nincs vége.

A kormány épp egy hete juttatta el az Országgyűlés tagjaihoz az adótörvények tervezetét. Épp egy hete tudjuk, hogy a szocialisták az adócsökkentésre vonatkozó ígéretüket sem tartják be. Mert mit is ígértek önök? Azt ígérték, hogy a 20 százalékos adókulcs 13 százalékra fog csökkenni. Azt is ígérték, hogy a 30 százalékos adókulcs 25 százalékra mérséklődik. Azt is ígérték, hogy olyan adórendszert alkotnak meg, ahol az emberek többsége legfeljebb 25 százalékos személyi jövedelemadót fog fizetni.

És mi a valóság? A valóság az, hogy az adókulcsok nem csökkennek; nemhogy 7 százalékkal, nemhogy 5 százalékkal, hanem egyetlenegy százalékkal sem. Az embereknek nemhogy a többsége fizet majd 25 százalékos személyi jövedelemadót, hanem már az átlagos keresettel rendelkezők is a felső 40 százalékos kulccsal adóznak jövőre. Ráadásul változatlan jövedelmek mellett, 220 ezer forintos bruttó kereset felett, különböző egyéb szabályok változása miatt, csökkenni fog a nettó jövedelme a választópolgároknak. Ezt egyébként nem a Fidesz állítja, hanem a Pénzügyminisztérium számításai bizonyítják. (Felmutat egy dokumentumot.) Kérem, tanulmányozzák figyelmesen.

Nos, azért néhány szót vesztegessünk az egyre inkább eljelentéktelenedőbb SZDSZ-re is, hiszen ők is ígértek. Emlékeznek még talán erre a táblára (Felmutatja.); az SZDSZ csökkenti az adókat, szja 18 százalék lesz, egykulcsos adó lesz, 18 százalék adót fog mindenki fizetni. Már csak azért is, nehogy mindenkinek rámenjen a magas adókra a gatyája - ugye, tisztelt Kuncze Gábor? (Kuncze Gábor: Így van!) Szegény Kuncze Gábor (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Röhejes!), mi lesz ezután?! Mi lesz ezután?

Azt tudom önnek ígérni, kedves Kuncze Gábor, hogy a Fidesz-frakció jövőre önnek összedobja a gatyára valót. Horn Gábor, SZDSZ-es képviselő is szeretne beállni a sorba. Azt tudom mondani, hogy neki nem dobjuk össze, úgyhogy neki otthon kell maradnia a téli hónapokban - legalább tanul egy kis jó modort. (Derültség a Fidesz soraiban.)

Köszönöm a figyelmüket.
vissza Vissza a kezdőlapra