Országos református tanévnyitó

A rendszerváltozás óta az egyházi oktatási intézményhálózat talpra állításáért, a tudásra, a hitre, az erkölcsre, a szép és az igaz értékelésére nevelő szellem megerősítéséért tett erőfeszítéseket méltatta szombaton Pápán Mádl Ferenc köztársasági elnök, aki ünnepi köszöntőt mondott az országos református tanévnyitón.

    - A szabad és független Magyarország egyik legfontosabb vívmánya, hogy az elmúlt 12 esztendőben gomba módra szaporodtak az egyházi alapítású iskolák. Ezek ma az oktatási rendszer körülbelül hat százalékát teszik ki - mondta az ősi pápai kollégium szomszédságában lévő református templomban megtartott tanévnyitón Mádl Ferenc.

    A nevelési célokat egységben megvalósítani igyekvő egyházi iskoláknak mindig erőssége volt a közösségi nevelés, amely a baráti kapcsolatok megalapozásán túl az ember életét és munkáját az egyéni érdeknél nagyobb összefüggésekbe helyezi, a nemzetnek és az egyháznak használó fiatalokat nevel - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

    Mádl Ferenc végül a XXI. század kihívásait taglalva arra hívta föl a tanévnyitón résztvevők figyelmét, hogy a korábbi beszűkült követő mai kitárult világban az emberség mércéjén mérjék meg a modern technika és tudomány minden új eszközét és eredményét.

    - Nem könnyű feladat, de éppen a Szentírás tanítja, hogy az igaz emberek minden korban keskeny ösvényen jártak - jelentette ki a köztársasági elnök.

MTI

Vissza a kezdőlapra