(sajtó)Szabadság tér III.

Egyben magyarázat arra, hogyan és miért alszik a Fidesz


Ez a rovatunk megmutatja, hogy a Szabadság-téri tüntetésen a földön hagyott "balliberális" valóban szemétre való.

Előzmény

Szeptember 25-én többek között a kalinyingrádi kérdést tárgyalta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése. Az Európai Néppárt véleményét Németh Zsolt fejtette ki. Földeák Iván, a parlamenti Sajtóiroda munkatársa, erről korrekten tájékoztatta az MTI illetékeseit. Tudósításában röviden megemlítette Eörsi Mátyás felszólalását is.

Háttér

A frakció nevében történő felszólalókat Magyarországon vezérszónokoknak nevezzük. Egy nemzetközi szervezetben különös tisztesség, ha valaki hivatalosan a frakció nevében beszél. A néppárti vezérszónoklatnak még különös súlyt ad, hogy ez a csoport az Európa Parlament vezető ereje.  Komoly magyar siker, hogy ebben a minket nagyon érdeklő témában vezérszónoklatot mondhattunk. (Ukrajna, Románia, Jugoszlávia polgárainak hasonló könnyítet vízumra lehet igénye, amikor mi már az Unió tagjai leszünk, ők pedig még nem.)

Ahogy az MTI kezelte az ügyet

Az MTI szeptember 26-án megjelent Reggeli Monitorában azonban Németh Zsoltot nem, csak Eörsi Mátyást említik meg. A hiba, amit az MTI elkövetett, „mindössze” annyi, hogy a(z ellenzéki) vezérszónoklatot elhallgatták, s egy átlagos (szdszes) hozzászólást kiemeltek.

Eredmény

A választások óta gyakran halljuk, eltűnt a Fidesz. A fenti kis történet részben megmutatja: miért és hogyan.

Sajtószabadság tehát tényleg nincs már a titkosrendőrök Magyarországán.


Ez a megoldás az oroszok számára lehetővé teszi, hogy elkerüljék szuverenitásuk gyakorlati csorbulását a körzet felett, - mondta Németh Zsolt - ugyanakkor részükről is szükségesek erőfeszítések: határátkelőhelyek létesítése és nemzetközi útiokmány biztosítása. A megoldás jelentősége az, hogy inspirálja az Uniót olyan területeken való könnyített vízumú határátlépésre, ahol a kulturális, gazdasági hagyományok folytán ez a később szükséges lehet.