A Fidesz szerint végveszélyben a sajtószabadság

Szalai Annamária fideszes parlamenti képviselő szerint Magyarországon végveszélyben van a közszolgálatiság és a sajtószabadság. A csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján az MSZP székházára utalva kijelentette: a Köztársaság téren írt médiapolitikai forgatókönyv címe feltehetően az, hogy "Haverok közt".

    Véleménye szerint ezt a forgatókönyvet lépésről lépésre, jól láthatóan hajtják végre, "céljuk a 100 százalékos véleménymonopólium megteremtése, illetve visszaállítása". Hozzátette: gátlástalan politikai tisztogatás folyik.

    Elmondása szerint a médiapiacon a vélemények 90 százaléka a baloldali, 10 százaléka pedig a polgári értékeket képviseli. A Magyar Nemzet című napilapra utalva megjegyezte: az újságot sorozatos fenyegetések érik, és a reklámpiac manipulálásával próbálják megnehezíteni a kiadvány gazdasági helyzetét.

    Szalai Annamária úgy véli: az országos kereskedelmi televíziók is súlyosan elfogultak a baloldal irányában. A fideszes képviselő elmondta: a polgári kormány törekedett a kiegyensúlyozott tájékoztatásra. Hozzáfűzte: a kiegyensúlyozott tájékoztatás nincs ínyére a baloldalnak.

    Emlékeztetett: a jelenlegi kormánypártok az előző ciklusban "azt hazudták", hogy a Fidesz megszállta a köztévét. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy abban az időben egy "Kende nevű élőlény gyártott műsorokat" a köztévének, és - mint mondta - Medgyessy Péter nevelt lánya is dolgozott a televíziónak, sőt a kormányváltás óta egyre több műsorhoz fűződik a neve. Hozzátette: amikor a szocialisták hatalomra kerültek, azonnal megkezdték a politikai tisztogatást, a gazdasági ellehetetlenítést és felszólították a nekik nem tetsző médiaszemélyiségeket a lemondásra. - A Köztársaság tér beköltözött a Szabadság térre - fogalmazott Szalai Annamária a Magyar Televíziónál történt személyi változtatásokra utalva, majd hozzátette: költözzenek vissza a Köztársaság térre.

    Szalai Annamária kifogásolta, hogy a politikai delegáltak törvényellenesen, a civil kurátorokat megkerülve választották teljes hatókörrel rendelkező megbízott elnökké Ragáts Imrét. A fideszes képviselő felszólította a kormánypártokat, hogy "állítsák le Ragáts urat". Arra a felvetésre, hogy a fideszes kurátorok is megszavazták Ragáts Imre kinevezését úgy reagált: a törvényesség a civilek megkerülése miatt vitatott.

    Az ellenzéki médiapolitikus rámutatott: a televíziók "kötelezően ajánlott módon" közvetítették augusztus 20-án a miniszterelnök beszédét. Szalai Annamária arcátlan lépésnek nevezte, hogy a miniszterelnök köztudottan baloldali médiaszemélyiségeket tüntetett ki az államalapítás ünnepén. - Augusztus 20-a nem az az ünnep, amikor a szeretteinket ajándékozzuk meg - tette hozzá.

    Arra a felvetésre válaszolva, hogy az EBESZ elmarasztalta a Magyar Televízió választások előtti műsorpolitikáját, azt mondta: az EBESZ képviselői kevés időt töltöttek Magyarországon ahhoz, hogy sommás megállapításokat tegyenek. Szalai Annamária azt tanácsolta, hogy vizsgálják meg a szervezet tanácsadóit. A fideszes képviselő a politikai cenzúra egyik lépésének nevezte az Éjjeli Menedékhely című adás leállítását.

MTI
Vissza a kezdőlapra