Áder János Solymáron

Igencsak indokolt lenne október 20-án sárga lapos figyelmeztetést adni a Medgyessy-kormánynak - mondta Áder János a Fidesz - Magyar Polgári Párt ügyvezető elnöke egy hétfői solymári kampányrendezvényen, a kabinet első száz napját értékelve.

    A politikus kifejtette: ígéretekből - különösen a baloldalon - most is van bőven, de csak a választópolgárok figyelmeztethetik a hatalmon lévőket, hogy "inkább kormányozni kellene, nem hazudozni".

    Áder János megismételte korábbi kijelentését, hogy a Medgyessy-kabinet beleült a készbe; ennek bizonyítékául négy évvel ezelőtti és jelenlegi gazdasági mutatókat állított egymással szembe.

    Utalt rá: az Orbán-kormány eredményes gazdaságpolitikát folytatott a külső körülmények ellenére, s működése idején a világgazdasági recesszió dacára csak a GDP-növekedés adatai romlottak - 4,8-ről 3 százalékra - a makrogazdasági mutatók közül.

    Mint mondta, eközben 18-ról 32 milliárd dollárra emelkedett a magyar export, 3,5-ről 11-12 százalékra a reálbér-növekedés, míg az államadósság a GDP 61 százalékáról annak 52 százalékára csökkent, az infláció pedig 14,8-ról 6 százalék alá.

    Hozzátette: a magyar gazdaság a körülményekhez képest jól működik, kedvező mutatókkal rendelkezik, az EU-aspiránsok élvonalában van.

    Kérdésre válaszolva Áder János úgy nyilatkozott, hogy a polgári oldal választási sikertelenségéért a médiaviszonyok és saját hibázásaik mellett a "választási furcsaságok" tehetők felelőssé. Példaként említette, hogy tudomása szerint a másik oldal egy, az angolszász országokban törvényesen működő, Magyarországon azonban tilalmazott mozgósítási módszert alkalmazott.

    Frajna Imre, a körzet országgyűlési képviselője az eseményen arról szólt, még egy hónapja van a polgári oldalnak, hogy kiérlelje magát, nehogy esetleges szétszavazásával a baloldal kerüljön pozícióba.

    Megjegyezte azt is: Pest megye elemi érdeke, hogy kiváljon a fővárossal jelenleg közösen alkotott régióból.
 

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra