Szili a színen


Aki ritkán szólal meg, annak a szavára oda kell figyelni

Jelentősnek tűnő riportot közölt a szombati Magyar Hírlap Szili Katalinnal, a parlament elnökével. Szili kritikus hangot ütött meg saját kormányával szemben is, de közben - helyzetéből érthetően - támadta az ellenzéket. A cikket elolvasásra ajánljuk, s ebben az írásban néhány "széljegyzetet" fogalmazunk meg.

Nevében szociáldemokrata lesz az MSZP?

Ezzel a címmel számol be a fidesz.hu a cikkről. Bulvárosabb változatot is hozhattak volna.
Szili Katalin a Magyar Hírlap szombati számának adott interjújában a jelenlegi kormány politizálásával kapcsolatban megjegyezte, nem örül annak, ha kabinet ugyanazokat a hibákat követi el, amelyek miatt erőteljesen kritizálták a Fidesz vezette kormányt. Itt a kistérségi megbízottak pártkatona voltáról van szó. Ismerjük el, az előző kormány alatt sok a Fideszhez valóban közel álló ember került be ebbe a körbe. Sokan voltak, de nem foglalták el az összes posztot. Most viszont nincs senki a megbízottak között, aki ne kötődne száz százalékosan az MSZP-hez. A Nagy Sándor levezényelte akció tehát nemcsak ugyanazt a hibát követte el, mint a Fidesz, hanem jóval túl is lépte a "mércét". A Ház elnökasszonya ezt nem helyesli: – Hosszú távú érdekeinket nem áldozhatjuk fel pillanatnyi politikai előnyökért – hangsúlyozta.

Az MSZP alelnöke elképzelhetőnek tartja, hogy pártja névváltoztatással kívánja majd jelezni, nem vállal örökséget a kommunista elődpárttal. – Jövőre lesz százéves a hazai szociáldemokrácia, s ez kitűnő alkalom arra, hogy nyitottabb baloldali pártot hozzunk létre – nyilatkozta a szocialista politikus. A névváltoztatást illetően ugyanakkor kijelentette: még nem tudja, mi lesz pártja új neve, de az MSZP rövidítés mindenképpen megmarad.

Szili Katalin burkolt kritikát fogalmazott meg a Mécs-bizottságot illetően is. A „botrányba fulladt” két vizsgálóbizottságra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a parlament tekintélyének megóvása érdekében „a bizottságok vezetőinek át kellene gondolniuk, mi a testületek célja”.
A Fidesz szerint a Mécs bizottság elérte célját, Medgyessy ügyből ügynök ügyet kreált. Működésének elején siettek kijelenteni: a vád visszahullt a Fideszre. Ma ezt nem mondják, nem is mondhatják. A Fidesz egyetlen tagjáról nem találtak adatot, s az is kiderült, hogy a kormánypárti eseteket eltusolták. Ezek közül Szalay neve kiderült, másoké továbbra is rejtve van. 

Az interjúban és a múlt heti sajtóban előkerült az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén való részvétel ügye is. Az elnök asszony felvetette, hogy az ET ülések alatt nem kellene üléseznie a magyar parlamentnek. - Jó ötlet, de strucc politika. Mit fog tenni a Ház, ha megkezdődik a megfigyelői munka az Európa Parlamentben? Oda 22 képviselőnek kell mennie, míg az Európa Tanácsban csak 14 helyünk van.

Az elnök nő vetkőzne

Levetkőzést helyezett kilátásba a Ház elnök-asszonya, legalábbis a Magyar Hírlap cikke szerint. Az írás, amely a kormány jelenével, a parlament működésével és az MSZP jövőjével foglalkozik a "Levetkőzzük az utódpártiságot" hangzatos és sokat ígérő címmel jelent meg.

Vajon mit lehet várni egy névváltoztatástól? Ha van mögötte változási szándék, akkor sokat. Ám mit ér az olyan változás, mint ami 1989-ben MSZP-t csinált az MSZMP-ből?
Vajon az, hogy szociáldemokratának nyilvánítják magukat, valóban baloldalivá teszi a nagytőke pártját?
Elfeledhetjük, hogy a minimálbért  nem emelik, viszont a tőzsdejövedelem adómentes lesz?

Nem a nevet kellene változtatni, hanem a politikát. Ne keverjék össze az évfordulót a névfordulóval, hanem egy valós balközép politika kényszerítse ki a pontosabb név felvételét.

Az MSZP saját magából indul ki: fél, hogy az ellenzék obstruálni fog, ahogy ők tették. A rossz lelkiismerettől vezetve, haza rendelték a delegáció kormánypárti részét, bár Eörsi Mátyásra nézve ez nem volt kötelező. Így is csak 190-en voltak, s az ellenzék mégsem blokkolta le a Ház működését.