A Fidesz a tankönyvek ingyenességéért

A Fidesz módosítaná a közoktatásról szóló törvényt, hogy az általános és középiskolás diákok ingyenesen juthassanak tankönyveikhez; a törvénymódosítási javaslat részleteit Sió László, a párt oktatási kabinetjének vezetője ismertette szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Az Oktatási Minisztérium volt politikai államtitkára elmondta: jelenleg a közoktatási intézmények mintegy 10 milliárd forintért rendelnek tankönyveket évente. Ehhez az állam 3,3 milliárd forinttal, az önkormányzatok 1,5-2 milliárd forinttal járulnak hozzá, a szülőknek így a költségek felét kell állniuk.

    Hozzátette, ha a közoktatási törvény módosítása után a 2003. évi költségvetési törvényben 7-8 milliárd forintot határoznának meg a tankönyvek támogatására, akkor a diákok ingyenesen juthatnának a kiadványokhoz.

    A politikus utalt arra, hogy a Fidesz vezette kormány megduplázta a tankönyvek vásárlásához nyújtott állami támogatást, az 1998-ban diákonként 1100 forintos összeg 2002-re 2390 forintra nőtt. Ugyanakkor eltörölte a tankönyveket terhelő áfát és megakadályozta, hogy a kiadványok árai az inflációt meghaladó mértékben növekedjenek.

    A módosítási javaslat alapján a támogatások összegét az általános iskola alsó tagozatánál diákonként 6000 forintra, a felső tagozatosoknál 8000 forintra, a középiskolásoknál pedig 12000 forintra kellene emelni. Sió László megjegyezte: a változtatás nem csorbítaná a pedagógusok tankönyvválasztási jogosítványait.

    Révész Máriusz, az Országgyűlés Oktatási Bizottságának fideszes alelnöke a tájékozatón kijelentette: a MSZP választási ígéretei között szerepelt az, hogy az általános iskolai tanulók díjmentesen juthassanak a tanulást segítő kiadványokhoz. Hozzáfűzte, bár az elképzelést a Fidesz is támogatná, a kormánykoalíció még nem készítette elő az intézkedést, így a tankönyvek az idei tanévtől még nem lesznek ingyenesek.

    A fideszes honatya a tájékoztatón reagált Medgyessy Péter egyik Népszabadságban megjelent nyilatkozatára. A kormányfő ebben kijelentette: "nem tudnak nekem mutatni főosztályvezetőket vagy azonos szintű vezetőket, akiket politikai okokból cseréltünk le".

    Révész Máriusz szavai szerint az oktatási tárcánál számos főosztályvezetőt küldtek el, és kormányszinten 50-100 közé tehető azoknak a főosztályvezetőknek és helyetteseiknek a száma, akiket a Medgyessy-kormány menesztett.

MTI

Vissza a kezdőlapra