Mától tilos a dohányzás a Vatikánban 

Mától szigorúan tilos a dohányzás a Vatikánban. A füstölést tiltó törvényt II. János Pál pápa még június elején írta alá. Ezzel alighanem a Vatikán az első állam a világon, amelyben tiltott a dohányzás. A tilalom, amely a Szentszék 108 hektárján lévő összes, a nagyközönség által látogatható helyet, valamint irodát érinti, az érsekekre és a bíborosokra is kiterjed. A pápa mint az egyházi állam egyeduralkodója megszeghetné ugyan, de ő nem dohányzik. A rendszabályt az apró vatikáni rendőrségnek kell érvényesítenie. Így meglehet, hogy a jövő héten egy pápai rendőr (katonás tisztelgés helyett) a következő szavakkal fordul majd egy kardinálishoz: Bocsásson meg eminenciád, de ha nem nyomja el azt a cigarettát, akkor kénytelen leszek 30 euró apostoli bírsággal sújtani önt!

A tilalmat táblák fogják hirdetni. Ha latinul, akkor Vetatur fumare, netán Prohibetur uti fumo felirattal - találgatta a Reuters.

Vetatur fumare!

Prohibetur uti fumo!

Az AFP megjegyezte, hogy az újabb idők pápái nem dohányoznak, legalább XII. Piusz óta. XXIII. János fiatalabb korában még szivarozott. A múltban azonban a pápai államok az elsők között importáltak dohánylevelet. Jean Nicot francia diplomata (aki 1560-ban Franciaországban elsőként honosította meg a növényt) személyesen szállított a pápáknak, akik számos régi metszeten láthatók tubákolás közben.

 dr. J. A.

vissza Vissza a kezdőlapra