Polgári körök tüntetése az MTV előtt
Hatalmas tömeg tüntetett a sajtó szabadságáért
MHL-fotók

Könnyűzenei és szórakoztató műsorokkal kezdődött meg pénteken késő délután a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek a sajtószabadság védelmében meghirdetett országos rendezvénye az MTV Szabadság téri székháza előtt.

  Százezer főre tehető a Szabadság téren, a Magyar Televízió székháza előtt demonstráló tömeg nagysága – jelentette a fidesz.hu tudósítója a helyszínről.

Hét órakor a zenés műsor vette kezdetét, amelynek során a műsorvezető, Philip bejelentette: Orbán Viktor, a polgári kormány miniszterelnöke körülbelül fél kilenckor kezdi beszédét. Eddig többek közt Szikora Róbert, az Edda és Demjén Ferenc dalait hallgathatták az egybegyűltek.

A tüntetők egy szál virággal, egy százforintossal és egy kormánypárti napilappal a kezükben jelentek meg a Szabadság téren. A virágokkal a tüntetők a sajtószabadságot temetik, a fémszázasokat pedig egy urnába gyűjtik, s az összegyűlt összeg alapján számítják ki, hányan is vehettek részt a tüntetésen. A balliberális napilapokat szemeteszsákokba gyűjtötték, melyekkel körberakják a Magyar televízió épületét.

19:50. Ekkor mutatták be a színpadon helyet foglaló személyeket; többek közt jelen volt Egerszegi Krisztina, Makovecz Imre, Lovas István, Kovács Ákos, Tőkéczki László, Granasztói György, Császár Angela.

20:05 Jókai Anna írónő tartott beszédet.

20:20 Kovács P. József beszédében összehasonlítja a Horn-, az Orbán- és a Medgyessy-kormány alatti médiahelyzetet. Kovács P. József több mint négy évtizeden keresztül volt a Magyar Televízió munkatársa és bemondója.

20:35 Bayer Zsolt mindenkit üdvözölt a vadászati idény kezdetén. Kijelentette: a kommunista nem vész el csak átalakul, s sokan a médiában találták meg helyüket. Leszögezte: nem attól leszünk európaiak, hogy többé nem leszünk magyarok.

20:50 Balogh Elemér, a Csíksomlyói passió szerzője tartott beszédet. Ebben elmondta: többé nem vállal közösséget a Magyar Újságírók Szövetségével, és lemond MÚOSZ-tagságáról.

21:00 Hende Csaba beszédében elmondta: a 100 forintokat a tüntetés költségére fordítják, és a Polgári Körök központja számára teszik félre a Szövetség a Nemzetért Alapítvány számláján. Továbbá ismertette a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör nyílt levelét, melyet Bárándy Péternek címeztek, és amelyben a Jogbiztonság, Közbiztonság és Létbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket szegezik a miniszternek.

21:08 Kerényi Imre elmondta: a virágokat a televízió előtt teszik le sajtószabadság elmúlása emlékéül, továbbá a nemzetközi sajtó segítségét kérte Magyarország számára.

21:14 Pokorni Zoltán Szép Ernő egy versét olvasta fel. Megköszönte a sok levelet és kedves szavakat, melyeket az utóbbi hónapokban kapott.

21:30 Orbán Viktor a polgári kormány miniszterelnöke beszédében elmondta: a parlamentben lévő polgári pártok törvényjavaslatot nyújtanak be a médiával kapcsolatban. A javaslatban a nemzeti színezetű köztelevízió és a baloldali színezetű televízió egymással egy időben történő működtetését javasolják. Ha a parlament nem fogadja el a javaslatot, akkor tavasszal a polgári körök népszavazást fognak kezdeményezni.
A megvalósulni készülő új szocializmusról elmondta: nem az hiányzik majd az új szocializmusból, ami megvehető, hanem az, ami nem vehető meg: mert annak nem ára, hanem értéke van.
Gondolkodásra késztetőnek találta: nem ötven nap alatt teremtette elő az új kormány a jóléti intézkedések fedezetét. Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban összefogásra bíztatott Orbán Viktor. "Egy a tábor, egy a zászló" – mondta a polgári kormány miniszterelnöke.

Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!

* * *

A demonstráció miatt kettős kordonnal vették körül az MTV székházát és lezárták a járműforgalom elől a Szabadság tér környékén lévő utcákat, amelyeket megtöltöttek a tüntetésre érkezők.

    A szervezők két kivetítőt is kihelyeztek, hogy azok is láthassák a műsort, akik nem fértek a televízió oldalánál felállított központi színpadhoz.

Vissza a kezdőlapra