Hoz változást a minimálbér adómentessége a családoknak?
A Fidesz szerint a minimálbér adómentessége nem hoz érzékelhető változást a gyermekes családok és a vállalkozók jelentős részének jövedelmében.

    Varga Mihály fideszes képviselő, volt pénzügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján kétségbe vonta a kormányoldal azon állítását, amely szerint a minimálbér adómentességével mindenki jól fog járni. Ezzel szemben - számításai szerint - mintegy 1 millió 700 ezren lesznek azok, akik számára ez semmilyen érzékelhető változást nem hoz.

    Kifejtette, hogy a szülők eddig is kaptak adókedvezményt gyermekeik után: január 1-jétől egy gyermek után 400 ezer forint, kettő után 685 ezer 700 forint, három után pedig 1 millió 420 ezer forint a kedvezmény.

    Úgy vélte, hogy a minimálbér adómentessé tétele a családok jelentős része számára így pusztán a kedvezmény átkeresztelését jelenti, de nem jutnak több jövedelemhez általa.

    Elmondta, hogy a vállalkozások döntő többsége azért nem tud élni az új lehetőséggel, mert a törvény értelmében a betéti társaságok beltagjainak, az egyéni vállalkozóknak és az egyszemélyes kft.-k tulajdonosainak nem, csak alkalmazottaknak jár az adókedvezmény a minimálbér után.

    A frakcióvezető-helyettes a sajtótájékoztatón arra kérte Kiss Péter munkaügyi minisztert, hogy gyakoroljon önbírálatot, és kérjen bocsánatot párttársai korábbi kijelentéseiért. Utalt arra, hogy vasárnap, egy televíziós műsorban a miniszter arról beszélt: könnyíteni kell a külföldiek munkavállalását Magyarországon.

    Varga Mihály szerint ez ellentétben áll a szocialista politikusok korábbi nyilatkozataival, amelyekben a kedvezménytörvény kapcsán azt állították, hogy több százezer, illetve több millió külföldi munkavállaló özönlik majd az országba. Megjegyezte, hogy mostanáig a kedvezménytörvény alapján január óta 134 munkavállalói engedélyt adtak ki.

MTI
Vissza a kezdőlapra