Ötven éve védett a Tihanyi-félsziget

Ötven évvel ezelőtt nyilvánítottá tájvédelmi körzetté a Tihanyi-félszigetet, öt évvel ezelőtt pedig létrejött a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot.

    A kettős jubileum alkalmából rendezett csütörtöki, tihanyi ünnepségen Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: Tihany volt az ország első tájvédelmi körzete, ma viszont már egy védett területhálózatról beszélhetünk, ami 10 nemzeti parkból, s a hozzájuk kapcsolódó tájvédelmi körzetekből és természetvédelmi területekből áll.

    - Magyarország a természeti értékeivel gazdagabbá fogja tenni az Európai Uniót, ezért nekünk kötelességünk ezt a tárgyalások során tudatosítani, a tagság elnyerése után pedig ezzel a természeti kinccsel úgy kell sáfárkodnunk, hogy az hosszú ideig fennmaradhasson - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

    Hozzátette: az EU-tagságig azonban a hazai természetvédelem előtt még egy teljesen új feladat áll, nevezetesen a Natura 2000 területek kijelölése, amit az EU-normák alapján meg kell tenni.

    Megjegyezte: a feladatot az elkövetkező 15 hónap alatt kell elvégezni; ezzel a hazai védett területhálózat 50 százalékkal bővül, és egyben így csatlakozunk az európai védett területek hálózatához is.

    Tihany természetvédelmi értékeit méltatva Haraszthy László hangsúlyozta: "ha a Balaton legszebb tájegységének nevezhető Tihanyi-félszigetet 50 évvel ezelőtt nem nyilvánítják védetté, akkor ma talán egyetlen négyzetméter beépítetlen területet sem találhatnánk".

    A jubileumi ünnepségen Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal turizmust felügyelő államtitkára kiemelte a turizmus és a természetvédelem közötti szoros kapcsolatot.

    - A turizmus jövőjét is az dönti el, hogy mennyiben tudjuk úgy fejleszteni, hogy az a természettel, a tájvédelemmel összhangban legyen - jegyezte meg.

    Az államtitkár Győrffy István néprajztudóst idézte, aki szerint: "Európa elsősorban nem arra kíváncsi, hogy mit sajátítottunk el az európai kultúrából és gazdaságból, hanem arra, hogy mi mivel gyarapítottuk azt".

    - Ez a kérdés számunkra a jövőben is, és már csupán néhány 100 nap választ el bennünket az EU-tagságtól. Ebben az időszakban mindent ki kell használnunk annak érdekében - természetvédőknek, turisztikai szakembereknek egyaránt -, hogy azokat az egyedi sajátosságainkat, értékeinket tudjuk bemutatni, amelyek csak ránk jellemzőek, s amelyekért érdemes Magyarországra, közelebbről a balatoni régióba látogatni - mondta az államtitkár.

    Kovács Béla, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója elmondta: az 57.000 hektáros nemzeti park területe a közeljövőben 7.000 hektárral bővül.

    Beszámolt arról is: a nemzeti park igazgatósága már nem csak hatóságként működik, hanem 2.000 hektáron gazdálkodik is.

    Kápolnapusztán 140 bivalyt tartanak, a Káli-medencében 150 szürkemarhát legeltetnek az ősgyepen, Salföldön pedig őshonos magyar állatfajokat bemutató majorgazdaságot tartanak fenn.

    Kovács Béla bejelentette: a Tihanyi-félszigetet Európa-diplomára terjesztették fel, és az EU szakemberei a külterületi részeket alkalmasnak is találták erre.

    Az igazgató reményét fejezte ki, hogy már a jövő évben Tihany megkapja ezt a kitüntető diplomát.
 

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra