Beethoven IX. szimfóniájának kézirata a kulturális világörökség része
 
Az UNESCO hivatalosan is a világörökség részének ismerte el Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájának csaknem teljesen megmaradt eredeti kéziratát, amelyet Berlinben őriznek.

    A berlini állami könyvtár jövő év január 12-én veszi át az ENSZ kulturális szervezetének oklevelét, amely tanúsítja: a kézirat bekerült a világörökség (Memory of the World) jegyzékébe - közölte csütörtökön a német könyvtár. A dokumentumot Verena Metze-Mangold, a német UNECSO-bizottság alelnök asszonya adja majd át ünnepélyes keretek közt Graham Jeffcoate-nak a könyvtár főigazgatójának. Az eseményen felcsendülnek majd a IX. szimfónia dallamai is Justus Franz vezényletével.

    A Beethoven-szimfónia az első zenemű, amelyet az UNESCO a világörökség listájára felvett. A Friedrich Schillertől származó záró kóruséneket, az Örömódát is tartalmazó eredeti partitúra a könyvtár zenei gyűjteményének legbecsesebb kéziratai közé tartozik. Kereken 200 lapja közül öt nem Berlinben van: kettő a bonni Beethoven-házban található, három pedig a párizsi Francia Nemzeti Könyvtárban.

    Beethoven eme utolsó szimfóniájának ősbemutatója 1824-ben volt Bécsben.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra