CSÁNGÓ VIDÉK

Betiltás helyett meghátrálás?

 Folyik a magyar tanítás a csángó vidéken

Peren kívüli megállapodást ajánlott a délutáni magyarórákat szervező Szeret-Klézse Alapítványnak a Bákó Megyei Tanfelügyelőség, mely korábban alapítvány betiltását követelte. Ügyvédjük szerint csak azt kérik, hogy az alapítvány ne követleje a perköltségeket.

Persze, lehet, hogy csak időt akarnak nyerni. Duma András, a Szeret-Klézse Alapítvány elnöke a kolozsvári Krónika újságírójának elmondta: hajlik arra, hogy elfogadja az ajánlatot. Pénteken találkozik a tanfelügyelőség képviselőivel, hogy a részleteket megbeszélje: "Én nem akarok velük tovább veszekedni néhány millió lejért. Ha el tudjuk érni, hogy békén hagyjon bennünket a hivatal, kár lenne ezt a lehetőséget kihagyni" - jelentette ki az elnök. 

Háttér: A tanfelügyelőség tavaly decemberben a Szeret Klézse Alapítvány betiltását kérte a bíróságtól, mert az - álláspontja szerint - törvénytelenül tartott délutáni magyarórákat a klézsei csángó gyermekeknek. A pert alapfokon elveszítette, ám fellebbezett az ítélet ellen. Az alternatív magyartanítási programot egyébként azt követően indították el a moldvai magyar szervezetek, hogy a magyar nyelv iskolai oktatása a tanfelügyelőség ellenállásába ütközött. Bákó megyében egyébként a délutáni magyarórákat azt követően sem szüntették be a csángó szervezetek, hogy szeptembertől két faluban: Klézsén és Pusztinán immár az iskolai oktatás keretében is elkezdődhetett a magyar nyelv tanítása.

 

vissza Vissza a kezdőlapra