Nemet Afganisztánra
A Fidesz- frakció nem támogatja az afganisztáni szerepvállalást
Az MSZP reagálása
A Fidesz - Magyar Polgári Párt frakciója számára jelenlegi formájában elfogadhatatlan az afganisztáni magyar jelenléttel kapcsolatos előterjesztés - jelentette be Áder János frakcióvezető a képviselőcsoport keddi tanácskozását követő sajtótájékoztatón.
    Hozzátette, hogy módosító javaslatokkal lehet a pontatlan kormány-előterjesztésen korrigálni, azt elfogadhatóvá tenni. A Fidesz hiányolja az előterjesztésből, hogy milyen alakulatot küldene Magyarország Afganisztánba. Az ellenzéki frakció egészségügyi, illetve műszaki alakulat küldésére tesz indítványt.

    Áder János hivatkozott egy, a Fidesz által megrendelt közvélemény-kutatásra, amely szerint a polgárok 85 százaléka elutasítja harcoló alakulatok Afganisztánba küldését. (Saját közvéleménykutatásunk szerint is hasonló nagyságrendben utasítják el olvasóink az afganisztáni szerepvállalást.) 47 százalék elveti, 47 százalék viszont támogatja, ha Afganisztánba nem harcoló, hanem egészségügyi vagy műszaki alakulatot küldenek.

    A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a magyar polgárok többsége azzal sem ért egyet, ha légterét Magyarország átengedné egy esetleges Irak elleni csapás idején. A politikus leszögezte, hogy a Fidesz, ahogy eddig, a jövőben is támogatja a terrorizmus elleni harcot és teljesíti a szövetségesekkel szembeni kötelezettségeit.

    Áder János kiemelte, hogy Afganisztán esetében formális felkérés nem történt Magyarország felé.
A Fidesz-frakció vezetője megjegyezte, hogy az előző kormány idején kezdeményezték az alkotmány módosítását annak érdekében, hogy a légtér átengedésével kapcsolatos döntések egyszerűbbek legyenek, de akkor a szocialisták és a szabad demokraták nem támogatták a javaslatot.

Az MKDSZ is nemet mondott a kormányjavaslatra.

   A sajtótájékoztatón Glattfelder Béla, a frakció mezőgazdasági kabinetjének vezetője az uniós tárgyalások során elfogadott mezőgazdasági kvóták tekintetében úgy vélekedett, hogy azok nem a legkedvezőbben alakultak.

    Az MSZP szerint a legnagyobb ellenzéki párt nem mondhat nemet a magyar kontingens afganisztáni feladatvállalására - reagált Vári Gyula, a honvédelmi bizottság alelnöke, a szocialista frakció honvédelmi munkacsoportjának vezetője kedden a Fidesz állásfoglalására. Érdekes lenne tudni, miért ne mondhatna bárki is nemet?

    Az MSZP-s politikus elmondta: örömmel veszik, hogy a Fidesz módosító javaslataival támogatja a magyar katonák Afganisztánba küldését. Kitért arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium megvizsgálja a Fidesz egészségügyi és műszaki egységekre vonatkozó javaslatát, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kérésben nem ez szerepelt. Ellenben ezt a kérést nem hozták nyilvánosságra, sőt titkosították. Honnan tudjuk akkor, hogy mi volt benne?

    Vári Gyula megjegyezte, az ENSZ-felkérésből nem szabad kimaradni. Hozzátette: a szomszédos országok közül több eleget tesz a felkérésnek. Aprócska probléma, hogy ilyen felkérés nem létezik. Az ENSZ "legitimálta" a beavatkozást, de nem küldött szét felkéréseket.

vissza Vissza a kezdőlapra