A Magyar Nemzeti Bank közleménye

A Népszava című újság mai számába megjelent állításokról

Budapest, 2002. december 13-án  az Országos Sajtószolgálat az alábbi
közlemény kiadására kapott felkérést:


   
    A Magyar Nemzeti Bank elnöke egy tévévitában felmerült kérdés után vizsgálatot rendelt el annak feltárására, hogy ki adott engedélyt a "nemzeti bank összes termeinek megnyitására a televízió szabadságáért tüntető polgári körök előtt" - mert erről az elnök nem tudott.

    A vizsgálat megállapította, hogy 2002. augusztus 30-án a bank sem termeit, sem egyetlen pénztárát nem nyitotta ki, erre engedélyt senki nem kért és nem kapott.

    A kérdéses napon, 2002. augusztus 30-án 100 forintos gyűjtő akció volt a Magyar Nemzeti Bank közvetlen közelében. A szervezők kérésére a bankbiztonsági főosztály és a főpénztár egy-egy munkatársának jelenlétében az összegyűlt mintegy 512 kilogramm érmét a bank átvette, és a bank azt a hétfői pénztárnyitásig megőrizte. Ennek bankbiztonsági kockázatait az elnök előzetesen megvizsgáltatta, az erről szóló feljegyzést jóváhagyta.

    A pénztári műveletre, az átváltásra 2002. szeptember 2-án, hétfőn reggel nyolc órakor került sor, a szokásos váltási díj (azonos címlet esetén 100 darabig térítésmentesen, utána darabonként 10 fillér) ellenében.

    A Népszava napilap állításaival szemben az MNB elnöke helyesen állította, hogy a pénztárnyitásra, a bank összes termeinek megnyitására engedélyt nem adott, arról nem tudott. A televízióban elhangzott kérdést, melyet a bankelnöknek feltettek, valótlanul idézi a lap és az ebből levont következtetései sem helyesek. Ugyanúgy nem fedi a valóságot, hogy "az elnök személyesen vett részt a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör érdekében az éjszakai pénztárnyitás megszervezésében" - mivel éjszakai pénztárnyitás egyáltalán nem történt.

    A leírt esetben követett gyakorlat megfelel a Magyar Nemzeti Bank előírásainak, semmilyen szabályszegés nem történt. A bank továbbra is megad minden segítséget a váltópénzek gyűjtéséhez, beváltásához.

    Budapest, 2002. december 13.


    Magyar Nemzeti Bank

 

vissza Vissza a kezdőlapra