Lemond frakcióvezetői tisztségéről Balsai István
 
Balsai István lemond az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetői posztjáról. Közölte azt is, hogy az új frakcióvezető megválasztásáig Font Sándor frakcióvezető-helyettes intézi az ügyeket.

    Balsai István lemondását azzal indokolta, hogy néhány hét óta személyét illetően bizalmatlanságot érzékelt a képviselőcsoport több tagja részéről, ami oda vezetett, hogy bizalmatlansági indítványt juttattak el hozzá, és ennek következtében a visszahívásáról kellene szavazni.

    - Én a frakciót nem kívánom megosztani a személyemet érintő kérdésben, mivel ez nagymértékben veszélyeztetné a további működésünket - jelentette ki a politikus.

    Az MDF-es politikus emlékeztetett arra, hogy frakcióvezetői beszámolóját az MDF országos gyűlése 2002 szeptemberében egyhangú szavazással elfogadta, és ezzel megerősítette az abban megjelölt célokat.

    - Az ebből következő lépéseket nem tudtam maradéktalanul elfogadtatni a képviselőcsoportban, és véleménykülönbség alakult ki néhány fontos kérdésben, mindenekelőtt a szeptember 19-i négypárti politikai megállapodás és a tervezett alkotmánymódosítást illetően, ez bizalmatlansághoz vezetett, ezért döntöttem így - jelentette ki Balsai István.

    A politikus hangsúlyozta: munkáját a képviselőcsoport tagjaként folytatja.

Kifejtette, hogy az MDF képviselőcsoportja előtt ez idő szerint a legfontosabb feladat az Európai Unióhoz való csatlakozás ügye.
    - Meggyőződésem kezdettől fogva az volt és az marad, hogy a kormánynak olyan feltételekben kell megállapodnia, amely a csatlakozási szerződés aláírását követően felelősséggel népszavazásra bocsátható - fogalmazott Balsai István.

    Hozzátette: egyúttal meg kell teremteni a csatlakozás időpontjáig a társadalom legszélesebb értelemben vett felzárkózását ahhoz, hogy erős, öntudatos, nemzeti értékeire büszke, gyarapodó Magyarország csatlakozzon az unióhoz.

Balsai István szerint ezt a törekvést a magyar Országgyűlésben helyet foglaló mind a 188 ellenzéki képviselőnek - pártérdekektől függetlenül - egységes fellépéssel és együttműködésen alapuló politizálással kell képviselnie a Parlament falain belül és azon kívül.
    - Ezért nincs helye sem a személyeskedésnek, sem az egymástól való elhatárolódásnak ebben a munkában - jelentette ki.

    Balsai István véleménye szerint "az MDF ellenzéki feladata mindent megtenni azért, hogy ne forgácsolódjon szét a polgári egység, amelyre a választóink - beleértve az engem megválasztókat is - szavazatukat adták 1998 és 2002 tavaszán".

Hozzáfűzte: az MDF feladata az, hogy ebben az összefogásban felkészült, együttműködésre kész partner legyen.

DÁVID IBOLYA REAGÁLÁSA

 
Dávid Ibolya úgy véli Balsai István biztosan más stílusú munkát és feladatot, a frakció pedig más stílusú vezetőt kíván magának.
 

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra