BKV jegyár emelése meghaladja a tervezett infláció háromszorosát
 
A kormány átvállalja a BKV adósságait és hozzájárul a tarifa emeléséhez. A Fidesz szerint elfogadhatatlan a döntés

    A kormányszóvivő közölte: a Budapesti Közlekedési Vállalat Rt. helyzetének rendezése érdekében a központi költségvetés a BKV Rt., valamint százszázalékos tulajdonában lévő cégei 2002. december 31-én fennálló adósságából legfeljebb 25 millió dollár, illetve 31 milliárd 67 millió forint értékű hitelt járulékaival együtt, ellenérték nélkül átvállal.

    Az adósságrendezés része az is, hogy a kormány javasolja az Országgyűlésnek: 2002. december 31-i hatállyal engedje el a közlekedési cégnek a központi költségvetés felé fennálló 76 millió forint összegű világbanki hiteltartozását.

    - A kabinet azt is indítványozza, hogy az Országgyűlés december 31-i hatállyal engedje el a BKV-nak a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzattól származó 617 millió forint összegű kamatmentes, visszatérítendő támogatás visszafizetését - mondta Gál J. Zoltán.

    A kormányszóvivő bejelentette: a pénzügyminiszter hozzájárult ahhoz, hogy a Budapesti Közlekedési Vállalat Rt. tarifái január 1-től 10 százalékkal, július 1-től pedig további, legfeljebb 5 százalékkal emelkedjenek.

    A FIDESZ ELFOGADHATATLANNAK TARTJA A JEGYÁR-EMELÉST

    A Fidesz-MKDSZ fővárosi frakciója elfogadhatatlannak tartja a kormánynak a BKV jegyár-emelésével kapcsolatos döntését - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz-MKDSZ fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek pénteken, a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva.

    Mint fogalmazott: a leghatározottabban utasítják vissza, hogy a BKV jegyár-emelése meghaladja a tervezett infláció háromszorosát.

Úgy látja, hogy ezzel az intézkedéssel folytatódik a költségvetésben is megjelenő "Budapest mínusz program".
Szavai szerint az Orbán-kormány ideje alatt elképzelhetetlen volt, hogy bármely közszolgáltatás árának emelkedése meghaladja a tervezett inflációt.

    A politikus úgy látja, hogy ez az intézkedés rossz hatással lesz az inflációra is.

Leszögezte, hogy a jövőre tervezett BKV jegyár-emelés egy fővárosi kétgyermekes család esetében évi 15 ezer forint plusz kiadást jelent.
Végül aláhúzta: a leghatározottabban elvárják, hogy az árnövekedés mértéke ne haladja meg a tervezett infláció mértékét.
 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra