Budakeszi polgári körök és Budakeszi város képviselő-testületének petíciója
 
    Budakeszi lakosainak legégetőbb problémájává nőtte ki magát az a forgalmi terhelés, ami városunkra évek óta zúdul. A rendszerváltással megindult hatalmas ipari, kereskedelmi fejlődés, valamint a fővárosból az agglomerációba történő tömeges elvándorlás nem járt együtt a közlekedési infrastruktúra párhuzamos fejlesztésével. Míg gombamód épültek és szaporodtak a környékünkön a hatalmas bevásárlóközpontok, iparterületek, lakóparkok, addig a Budapestet a régióval összekötő egyetlen közlekedési köldökzsinór a rendszerváltás előtti állapotban maradt, mely az akkori terhelésekre lett méretezve. A rendelkezésünkre álló legutóbbi forgalomszámlálási adatok (2001. augusztus, tehát "holtszezoni" felmérés) szerint Budakeszi főútjának forgalma másfél-kétszerese a tervezési maximális határértéknek. Ennek következtében lakosaink állandó szmogban fuldokolnak, gyermekeink folyamatos, fokozott balesetveszélynek vannak kitéve. Különösen a reggeli, csúcsforgalmi órákra jellemző az a közlekedési káosz, amelyben nem ritka a 30-40 perces áthaladási idő városunk körülbelül 2 kilométeres belterületi útszakaszán! A tömegközlekedési eszközök a normál menetidő 2-3-szorosa alatt érnek ilyenkor budapesti célállomásaikra. Ez nemcsak Budakeszi, hanem a Zsámbéki-medence lakosságát is sújtja a közlekedésre fordított számottevő időtöbblet miatt. Az egérutat kereső autósok városunk kis forgalomra tervezett mellékútjait veszik igénybe lényegesen lecsökkentve azok élettartamát, megnövelve viszont a balesetveszélyt.

    A mindenkori közlekedési kormányzat a problémáinkra érzéketlenül reagál, mivel a közeli években semmilyen megoldás nem szerepel napirenden.

    Fentiek alapján Budakeszi és a környező települések lakossága követeli:

    - a közlekedési kormányzat és budakeszi önkormányzata közötti tárgyalások azonnali megkezdését;

    - a Budakeszit elkerülő út haladéktalan megépítését;
    - Budakeszi főútjának járdaszigetekkel történő biztonságosabbá tételét;
    - a tömegközlekedési eszközök folyamatos haladásának biztosítását;
    - az M0-ás autóút nyugati szektora megépítésének előrehozatalát.

    Demonstrációnkat permanensen ismételjük meg mindaddig, amíg követeléseinkre nem kapunk elfogadható, megnyugtató választ!

    Budapest, 2002. december 11.

    Budakeszi Polgári Körök

    Budakeszi Város Önkormányzatának
    képviselő-testülete
 
Országos Sajtószolgálat
vissza Vissza a kezdőlapra