Cenzúra

Levél az önkéntes cenzúráról

A Kádár korszak írói mondták, hogy sokat segítene, ha ismét bevezetnék a Habsburg korszakból ismert és 1848-ba megtört cenzúrát. Értetlenségünkre kifejtették, hogy a nyílt cenzúra kiismerhető és kiszámítható, szabályai vannak, amelyek követhetők, de az a forma, amelyben a szólásszabadság azt jelenti, hogy mindent szabadon megmondhatsz, amit szabad, rád ruházza - meg a szerkesztőkre - a cenzúrázás terhét is. A határokat is nekik kell kitalálniuk, s ezek többnyire szigorúbbak, mintha az egész nyílta történnék.

Az irodalom világa nem független a társadalométól. Amit ők jól láthatóan átéltek, azt kicsibe minden ember megélte. Helyzetünket a ne szólj szám, ne fáj fejem bölcsessége jellemezte. Így azután mindenki cenzor lett egy kicsit.

A múlt heti hírek egyike is ilyen cenzori helyzetről szól. Bemegy valaki egy üzletbe, amely többek között iratmásolással foglalkozik. Kér 100 példányt egy oldalról. A szöveg történetesen egy engedélyezett tüntetésre való felhívás. Tiltakozzunk Medgyessy december 1-én elkövetett otrombasága ellen. (2002. december 15. Kossuth tér, 15 óra).

Az első hiba, hogy a másoló nem másol, hanem olvas. Nem is kellett volna, talán nem is szabadna elolvasnia a rábízott szöveget. De megtette, s úgy érezte, ez uszító, gyűlöletkeltő dolog. Mint jó honpolgár, azonnal bejelentést tett a rendőrségnek. A rendőrök kiszálltak, elvették a papírt, s nem vállalkoztak arra, eldöntsék valóban uszító-e a szöveg. Ők nem cenzorkodtak, pedig ha azt teszik és tisztázzák: engedélyezett tüntetésről van szó, most nem írom ezt a jegyzetet.

A történetnek azonban van még egy cenzora.  Az internet világát elárasztották a hírek: mi történt. Megszólalt az alkotmányjogász és rendőri túlkapást, alapjogok sértését emlegette. Az is kiderült, hogy egy másolással is foglalkozó Vivendi boltról volt szó. De miért nem tudjuk, hogy melyikről? A minimum, hogy rendes ember többet nem teszi be oda a lábát. Másolni legalább nem visz oda senki semmit. De nem tehetem, mert fogalmam sincs, melyik ez az üzlet. vagy csak egy olyan hely van, ahol a Vivendi másol is? Ha így is van, miért kell találós kérdésekbe burkolni az információt?

Cenzorok, kíméljetek!

Szelle György 

vissza Vissza a kezdőlapra