Családi gazdaságok: tárgyalásokat kezdeményez a Magosz
 
A családi gazdaságok ellehetetlenülésének megakadályozása érdekében tárgyalásokat kezdeményez az agrártárcával és a parlamenti pártok képviselőivel a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége - jelentette be Jakab István, az érdekképviselet elnöke kedden Budapesten a szövetség rendkívüli elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón

    Az elsősorban a magángazdák érdekeit képviselő szervezet azért döntött a tárgyalások kezdeményezése mellett, mert véleményük szerint 17 ezer családi gazdaságot lehetetlenítene el a többlettámogatások tervezett megvonása.

Ennek megakadályozására szeretnének véleményt cserélni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium illetékeseivel, illetve a parlamenti pártok megbízottaival.
A Magosz vezetői szerint ugyanis amennyiben a többlettámogatások, illetve a hitelvisszafizetési kedvezmények megszűnnek, úgy államilag elindított csődhullám fenyegetheti a családi gazdaságokat, amelyek ezen kedvezmények alapján készítették el üzleti terveiket.

    Jakab István, a Magosz elnöke ugyanakkor határozottan leszögezte, hogy az általa képviselt szervezet nem készül semmiféle demonstrációra, a tárgyalásokat is azért szorgalmazzák, hogy a gazdák jobb megélhetését segítsék.

Az elnök beszélt arról is, hogy a jövő évi agrártámogatások összege a Magosz szerint nem felel meg az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvényben foglaltaknak, amely előírja az ágazat GDP-arányos reálértékű támogatását.

    A Magosz vezetői szerint ugyanis a 234 milliárd forintos jövő évi agrártámogatásokra fordítható forrás nem elégíti ki a törvényben foglalt kritériumokat, főként akkor nem, ha ebből a SAPARD-pályázatok útján elnyerhető pénzösszegeket levonják. A Magosz véleménye szerint a támogatások a jövő évben az agráriumban csak 8 százalékkal lesznek nagyobbak az ideinél.

Jakab István ugyanakkor utalt arra, hogy az idén, vagyis 2002-ben a tervezett támogatáson felül az ágazat még további 60 milliárd forintos többletforráshoz is jutott.

    Az elnök közölte: december 8-án, azaz vasárnap az EU-hoz csatlakozni szándékozó 10 ország agrár-érdekképviseleteinek megbízottai Varsóban találkoznak az uniós országok szövetkezeti, illetve magángazdái érdekképviseleti szövetségeinek a COPA-nak és a COGECA-nak a vezetőivel, hogy megtárgyalják a csatlakozás agrárkérdéseit.

A Magosz véleménye szerint a csatlakozni szándékozó országoknak felkínált 25 százalékos uniós agrártámogatás elfogadhatatlan.
 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra