Békés Megyei Hírlap

Kopjafa a kommunizmus parasztáldozatainak

Intő jel a hazugság és gyűlöletkeltés újraéledt vészmadarainak

Doboz

A meghívó ellenére sem vett részt a kommunizmus parasztáldozatainak emlékére állított kopjafa avatóünnepségén Szatmári János dobozi polgármester, s a település vezetése. Pedig Orodán Imre dobozi fafaragó 28 helybeli robotos, kulák és forradalmár nevét véste a történelmi egyházak képviselői által vasárnap — a református templom kertjében — megáldott és felszentelt kopjafára.


Az ünnepségen megjelentek kíváncsi tekintetekkel böngészték Orodán Imre alkotásán az áldozatok névsorát
,,A meghurcoltatások, a megfélemlítések, a családok, a gazdatársadalom szétzilálásának története a lelkek legmélyén bújt meg. Ott őrizték nagyszüleink és szüleink a keserű emlékeket... a lelkünkben tavaszodik és az igazság madara ismét hallatja a hangját” — ismertette Orbán Viktor előző miniszterelnök üdvözlő szavait az ünneplőkkel Puju János, a Dobozi Polgári Kör alelnöke, a Fidesz-MDF- MKDSZ-Gazdakörök polgármesterjelöltje.
Domokos László, megyei közgyűlési elnök: becsüljük meg a kérges tenyereket, hisz azok termelik meg a kenyeret.
Faludi Sándor tiszaszentimrei gazdálkodó, a kommunista diktatúra parasztáldozataiért mozgalom ötletének szülőatyja arra hívta fel a figyelmet, hogy: ,,Nem szabad kettős mércét alkalmazni emberi közösségek, társadalmi csoportok likvidálásának bemutatása esetén sem — bármilyen színű vagy előjelű diktatúra követi azt el”. Szavaiból kiderült: Nagy Imre első, 1953-as kormányának egyik, a rabtáborok feloszlatásáról szóló kormányrendelete 750 ezer 190 parasztember meghurcolását ismerte el.  E kopjafa tehát intő jel a hazugság és gyűlöletkeltés újraéledt vészmadarainak — toldotta meg mondandóját.
— A kommunista diktatúra parasztáldozatai csak dolgozni és élni akartak. A saját földjüket akarták fáradtságos munkával művelni. Miért volt olyan nagy baj ez? — kérdezte Erdős Norbert országgyűlési képviselő.
Tóth Imre országgyűlési képviselő szerint: az áldozatok akkor győztek, amikor elbuktak és akkor váltak halhatatlanná, amikor meghaltak.
Balogh Lajos Barna dobozi református lelkipásztor megáldotta, Vodnák József mezőmegyeri római katolikus káplán megszentelte az Orodán Imre kopjafáját.


Both Imre

cikke nyomán
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra