A doktorandusz ösztöndíj csökkentése ellen tiltakoznak a diákok

Elfogadhatatlannak és méltánytalannak tartja a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), hogy a doktorandusz hallgatók ösztöndíjának havi összege a kormány jelenlegi elképzelései szerint 2003. január 1-től nem a jogszabályban rögzített 79.200 forint, hanem csupán 61.050 forint lenne - jelentette be a két hallgatói szervezet elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kapa Mátyás, a DOSZ elnöke elmondta, hogy a doktori képzésről szóló kormányrendelet értelmében az állami doktori ösztöndíj összege 2003. január 1-től a garantált professzori illetmény 22 százaléka, ami 79.200 forintnak felel meg. Hozzátette: amennyiben a doktori ösztöndíj összegét nem a jogszabályoknak megfelelően állapítják meg, a kormány havi 18.200 forintot vesz el minden doktorandusztól. Jelezte: a csaknem 2.800 doktorandusz hallgató államilag finanszírozott ösztöndíjának emelése havi mintegy 60 millió forintba kerülne.
Kapa elmondta, hogy az oktatási tárca részéről meglehetősen ellentmondásos nyilatkozatok hangoztak el az utóbbi időben. Hiller István politikai államtitkár szeptember végén bejelentette, hogy még attól a hónaptól 79.200 forint lesz a juttatás összege, néhány nap múlva Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár viszont azt közölte: az ösztöndíj januártól nőne 61.000 forintra, majd 2003 szeptemberétől 79.200 forintra. Az idén szeptembertől januárig terjedő időszakra havi 6 ezer forintos óratartási díjjal egészülne ki a juttatás.

A DOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a doktoranduszoknak az ösztöndíjból kell megélniük, hiszen a képzés mellett munkát nem vállalhatnak, és a jogszabályok értelmében diákhitelt sem kaphatnak. Szerinte az ösztöndíjemelés elodázásának nagyon rossz üzenete van, azt sugallja, hogy a kormányzat szerint a doktori képzés, a tudományos utánpótlás nem fontos.

Almássy Kornél, a HÖOK elnöke azt mondta, hogy a felsőoktatásban a doktoranduszok kivételével mindenkinek nőttek a juttatásai szeptember 1-től. Leszögezte: a HÖOK ragaszkodik a jogszabályok betartásához, és ha törekvéseik nem járnak sikerrel, egyéb tiltakozó akciókat is elképzelhetőnek tartott.

 
InfoStart
vissza Vissza a kezdőlapra