A Fidesz a drogfogyasztásról
 
A szocialista kormány becsapta a választópolgárokat, mert a választások idején elfelejtette közölni, hogy enyhíteni fog a drogfogyasztásra vonatkozó szabályokon - mondta Mátrai Márta, az Országgyűlés Szociális és Családügyi Bizottságának fideszes elnöke szerdán, Budapesten.

    A Fidesz szociális kabinetjének sajtótájékoztatóján a képviselő hangsúlyozta: a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása veszélyhelyzetet teremt a gyermekek és a felnövekvő nemzedék számára.

    A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy támogatni fogják azt a civil szervezetek által kezdeményezett aláírásgyűjtési akciót, amely a módosítás ellen tiltakozik.

    Mátrai Márta felhívta a figyelmet, hogy a módosítás szerint a büntető törvénykönyv nem bünteti azt, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatára termeszt, előállít, megszerez, vagy a fogyasztás alkalmával kínál és átad, és azt a 21. életévét be nem töltött személyt sem, aki csekély mennyiségű kábítószert tart vagy átad az oktatási, közművelődési intézmények területén, amennyiben az elsőfokú ítélet meghozataláig gyógyító-nevelő képzésen, vagy felvilágosító tanácsadáson részt vesz.

    Mátrai Márta hangsúlyozta: ijesztő arra gondolni, hogy a kábítószer megjelenhet az oktatási intézményekben, ezért ez ellen közös összefogással kell fellépni.

    A képviselő szerint ez a módosítás nem átgondolt, és közölte, hogy a polgári kormány által 1998-ban bevezetett Btk.-szigorítás megállította a kábítószer-fogyasztás mértékét.

    Harrach Péter, a Fidesz szociális kabinetjének vezetője úgy vélekedett, hogy a magyar társadalom lelki és erkölcsi állapota fél év óta romlik és állami szintre emelkedett az emberek manipulálása.

    Mint mondta: a drogfogyasztás szabályozására irányuló törvénymódosítás jelentős mértékben hozzájárul a társadalmi rend gyengítéséhez.

    Harrach Péter szerint ez a módosítás a neoliberális zsákutca felé vezet.

    Soltész Miklós fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a módosítással a gyermekek élete kerül veszélybe, hiszen a törvény felhatalmazást ad arra, hogy a kábítószer-terjesztők csekély mennyiségű kábítószerrel beetessék a fiatalokat.

    Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évekre jellemző nulla-tolerancia meghozta az eredményeket, a fiatalok sokkal inkább meggondolták, hogy ki merjék-e próbálni a kábítószert.

    A sajtótájékoztatón részt vett Gáspár Károly, akinek a fia négy évvel ezelőtt ezen a napon halt meg kábítószer-fogyasztás miatt.

    Gáspár Károly úgy vélekedett, hogy a módosítás-tervezet buta, átgondolatlan és fals, ha a parlament elfogadja, akkor az ifjúság- és nemzetellenes.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy a magukat kereszténynek mondó szocialista képviselőknek - például Szili Katalinnak vagy Kósáné Kovács Magdának - fel kellene szólalniuk a törvény megvalósítása ellen.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra