A Fidesz a társadalmi rend fellazításának véli a drogtörvény tervezett módosítását
 
A Fidesz a társadalmi rend, a társadalmi normák fellazításának ítéli a Btk. tervezett módosítását, amely a drogterjesztés és -fogyasztás büntetőjogi megítélésén változtatna. A Fidesz-frakció hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán, Harrach Péter és Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy ezt a kérdést nem szabad pártpolitikai ügyként kezelni.

    Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője, a parlament szakbizottságának alelnöke levélben fordul Magyar Bálint oktatási miniszterhez a kábítószerek iskolákban való terjesztésének szankciói ügyében.

    A levélben választ vár a tárcavezetőtől arra: egyetért-e azzal, hogy az iskolákban és más, gyermekek által látogatott intézményekben könnyebb legyen és kisebb kockázattal járjon a kábítószer fogyasztása, illetve terjesztése, mint bárhol másutt.

    Pokorni Zoltán azt is firtatja, hogy Magyar Bálint egyetért-e a törvényjavaslattal, amely szerinte gyakorlatilag legalizálja a terjesztők iskolai "beetető" akcióit, amennyiben azt az érintettek közös fogyasztásnak tüntetik fel és vállalják, hogy megelőző felvilágosító szolgáltatáson vesznek részt.

    A fideszes politikus arra kéri az oktatási minisztert, adjon tájékoztatást arról: mely más országban gyakorlat az, hogy az iskolai drogfogyasztás és -terjesztés enyhébb megítélés alá esik, mint az iskolán kívüli, ezzel megegyező tevékenység.

    Arra is felszólítja a tárcavezetőt, tájékoztassa őt, milyen módon kívánja garantálni a szülők számára, hogy gyermeküket nem vonják be az iskolai "közös kábítószer-fogyasztásba". A fideszes politikus szerint a jogalkotás szintjén lehetetlen elkülöníteni a drogdílereket az egyszeri, megtévedt kábítószer-fogyasztóktól. Mint elhangzott, a megkülönböztetés a bírói gyakorlat dolga.

    Emlékeztetett Pokorni Zoltán arra, hogy az Orbán-kormány a droggal kapcsolatos jogszabályok szigorításával bezárta a kiskapukat. Politikai indíttatású megjegyzésnek ítélte azt a kormánypártok részéről gyakran elhangzó nyilatkozatot, amely szerint az Orbán-kormány drogpolitikája kizárólag a büntető törvénykönyvre korlátozódott.

    Szijjártó Péter úgy fogalmazott: azokat a fiatalokat is meg kell védeni, akik nem akarnak a drogokhoz nyúlni. Kifogásolta, hogy a kormányoldal "arrogánsan támadja drogügyben az ellenzéket" és el kívánja vitatni annak jobbító szándékát. Emlékeztetett arra, hogy az ENSZ pozitív jelentést készített Magyarországról az elmúlt évek drogpolitikája kapcsán.

 
 MTI
vissza Vissza a kezdőlapra