Valószínű, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az egyház
 
Veres András püspök szerint jogi szempontból ellentétes a vatikáni megállapodással az Országgyűlés azon döntése, amely szerint a hitéleti támogatás állami kiegészítését jövőre is a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezők arányában osztják el az egyházak között.

    A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára csütörtökön ugyanakkor azt is elmondta az MTI-nek: a parlament keddi határozatával anyagi hátrány nem éri az egyházat, ha megkapja azt az összeget, amely a népszámlálás adatai alapján megilletné.

    Veres András jelezte, hogy hamarosan döntenek az általuk szükségesnek tartott lépésekről, s valószínűsítette: az egyház az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul.

Utalt azonban arra: megvárják, hogy a parlament döntésével az egyház által ugyancsak kifogásolt szociális, illetve egészségügyi közszolgáltatásokról szóló törvény tervezett módosítása is lezáruljon.

    A püspök mindemellett elmondta, hogy sokan jelezték a legkülönbözőbb helyekről: novemberben-decemberben levélben kaptak értesítést az APEH-től arról, hogy formai okokból a hivatal nem fogadja el 1 százalékos szja-felajánlásukat a Magyar Katolikus Egyház javára.

    Veres András tájékoztatása szerint az érintettek fellebbezhetnek e lépés ellen, de csak háromezer forint befizetésével.

Mint mondta, azok, akik ez ügyben az egyházhoz fordultak, nem tudnak nem összefüggést keresni az intézkedés és az elmúlt időszak vitái között.
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra