Vatikán - MSZDSZP

Tragikus

 

Bőven foglalkoztunk már azokkal a kérdésekkel, amelyek vitatottak lettek az egyház és az állam közötti viszonyban. Mégsem csitul a téma, s ma szinte többször is új elemekkel bővült. Az alaphelyzet a Harrach-Semjén sajtótájékoztatóból jól áttekinthető.

Talán erre volt válasz Kiss Elemér kancellária-miniszter nyilatkozata, amely kis írásunk címválasztására ösztönzött. Kiderült ugyanis, hogy a miniszter csak forintban látja a világot, és kicsit lesajnálkozva mondta, hogy bizony, a költségvetésen nem könnyű eligazodni. Érdemes elolvasni az interjút, megjelent a Krónika Net cikkei között. A pénzt megkapják, mit ugrálnak - ez a rövid summája a nyilatkozatnak.

Orbán Viktor Rómában erről is beszélt Ternyák Csaba püspökkel és - talán nem meglepő - egészen más szemszögből nézte a dolgot. Idézet egy erről szóló beszámolóból: Orbán Viktor a Vatikánban Ternyák Csaba érsekkel a papi kongregáció titkárával is találkozott. A téma a vatikáni-magyar államszerződés volt. Orbán hangsúlyozta, nem pénzkérdésről van szó, hanem arról, milyen szerepet kíván felkínálni a magyar közélet az egyház, a katolikus közösség számára és mekkora a magyar állam szavahihetősége.

Hogy  mi ebben a történetben a tragédia? Az, hogy állami állásban lehet, sőt miniszteri rangot kaphat egy olyan hivatalnok, aki az egész helyzetet nem is érti. Ráadásul ezért nem is magát, hanem a püspököket tartja felelősnek. Mellesleg hazudik: Seregély érsek úr már régen kért megbeszélést a miniszterelnöktől, ezt azonban addig hízták, amíg a püspöki kar be nem jelentette, hogy sajtótájékoztatót tart. A megbeszélésen nem jutottak közelebb az álláspontok, de a kormányszóvivő sietett kijelenteni, minden rendben. Ebben a sorba tartozik bele a kancellária miniszter tényektől mentes nyilatkozata.

Surján László

 

Mivel a Krónika hírei archívum szerűen nem állnak rendelkezésre, íme a szöveg a magunk lejegyzésében:

Az egyházfinanszírozást érintő kormány által támogatott módosítások egyike sem érinti hátrányosan a katolikusokat - mondta Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Kegyes Csilla tudósítása.
Riporter:
-- A költségvetési törvényhez benyújtott és a kormány által elfogadott javaslat szerint összeségében 35 százalékkal több pénz fordítható jövőre az egyházak támogatására - így a katolikus egyház különféle tevékenységére is - hangsúlyozta Kiss Elemér. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter megerősítette, a kormány álláspontja az, hogy az egyházak támogatása a személyi jövedelemadóból felajánlott egy százalékok alapján történjen, nem pedig a népszámlálási adatok figyelembe vételével, mert ez utóbbi alkotmánysértő.
Kiss Elemér:
-- Hat milliárd 200 millió jutna úgy a katolikus egyháznak, ha népszámlálás adatai alapján osztanánk el, és öt milliárd 400 millió jut úgy, hogy az adományozók száma szerint osztanánk el ezt a növekményt. A kettő között van egy 720-730 millió forintos különbség, ezt a különbséget azonban a költségvetésből ugyancsak megkapja a katolikus egyház.
Riporter:
-- A miniszter egy kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány hatályosnak tekinti a Vatikánnal 1997-ben megkötött szerződést, de annak tavalyi kiegészítését nem, mert az nem olyan szabályok szerint készült, amelyek irányadóak lennének a nemzetközi szerződésekre. Itt arról a 2001-ben született megállapodásról van szó, amelyet Semjén Zsolt, volt egyházügyi helyettes államtitkár és az apostoli nuncius írt alá és amelyet a Katolikus Püspöki Kar az 1997-es vatikáni szerződés részének tekint. Ennek alapján döntött úgy a parlament, hogy 2003 január elsejétől az egyházak hitéleti támogatásának nagy részét nem az egy százalékos adófelajánlásokhoz, hanem a népszámlálási adatokhoz köti. Kiss Elemér egyébként kérdésemre kifejtette, szerinte nem romlott meg a kormány és a katolikus egyház viszonya.
Kiss Elemér:
-- Remélem, hogy itt nem másról, mint félreértésről van szó. Minden valószínűség szerint a költségvetésben való eligazodás nem volt egy könnyű dolog és talán ha az egyház vezető személyiségei felvilágosítást, vagy tájékoztatást kértek volna először, akkor talán erre a vitára sem került volna sor, mert anyagi alapja ennek a vitának megítélésem szerint nincs.
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra